Rozvoral (SPD): Podporujeme kroky Maďarska k upevnění jeho suverenity

03.05.2021 13:49

Všechna politická rozhodnutí vrcholných představitelů jednotlivých unijních zemí musí být v souladu se striktně nastavenou politikou EU.

Rozvoral (SPD): Podporujeme kroky Maďarska k upevnění jeho suverenity
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V případě nerespektování takto nastavených pravidel, které posilují pravomoci a postavení EU, hrozí jednotlivým členským státům finanční sankce.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Hnutí SPD je vlastenecké a demokratické hnutí, které na nejvyšší státní úrovni vede politický zápas za nezávislost a suverenitu českého státu, neboť uplatňovaná politika vrcholných lídrů EU je vedená s cílem vytvoření evropského superstátu a systematicky cílí na likvidaci národních států a národů Evropy.

V rámci oslabování suverenit jednotlivých unijních států uplatňuje EU různé sankce, které si dlouho připravovala a následně nechala odsouhlasit svými vrcholnými orgány. Zde chtějí proti rebelujícím zemím uplatnit přisvojenou kompetenci, spočívající v krácení přidělovaných financí ze společné unijní pokladny, což by ale postižené země nezbavovalo povinnosti dále posílat tam peníze na základě určených pravidel. V současné době je pozornost EU zaměřena na Polsko a Maďarsko, protože EU je přesvědčena na základě vlastního výkladu, že v těchto dvou unijních zemích dochází k tzv. porušování evropských hodnot. Vytýkají těmto zemím, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace. EU se proto chystá proti těmto zemím uplatnit svou moc, a to formou různých sankcí, viz například krácením přidělených finančních prostředků z unijní pokladny, do které povinně přispívají všechny státy EU.

Maďarsko v roce 2017 zpřísnilo dohled nad organizacemi financovanými ze zahraničí. Ty, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (více jak půl milionu korun), se musejí povinně registrovat a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích. Dotčené spolky musejí rovněž na webových stránkách výslovně uvádět, že jsou „organizacemi podporovanými ze zahraničí“. Evropská komise v této věci podala na Maďarsko žalobu k unijnímu soudu. Ten v červnu 2020 konstatoval, že jde o „diskriminační a neodůvodněné omezení“, které je v rozporu se základními právy včetně ochrany osobních údajů či svobody sdružování. Soudní dvůr Evropské unie ve svém rozsudku též uvedl, že opatření, která tento zákon upravuje, mimoto mohou vůči těmto sdružením a nadacím vytvořit atmosféru nedůvěry. Následně dal Brusel 18. února 2021 Maďarsku dva měsíce na to, aby zákon upravilo. V opačném případě čekal zemi finanční postih. Dle agentury DPA místopředseda maďarské vlády Zsolt Semjén předložil 20. dubna tohoto roku v parlamentu upravený zákon, který kritizovanou normu nahradí. Komise v uplynulých letech podala na Maďarsko několik žalob, kterým unijní soud vyhověl. Týkaly se zejména azylové a migrační politiky. Budapešť obviňuje Brusel, že se snaží Maďarsko přimět k přijímání imigrantů a disciplinární řízení označuje za protimaďarskou kampaň vedenou ve spolupráci se Sorosem.

Hnutí SPD podporuje kroky Maďarska k upevnění jeho suverenity. Vážíme si a respektujeme jiné národy, ale zároveň vyžadujeme stejný respekt od nich. Nechceme být v područí Evropské unie a chceme Českou republiku jako silnou, prosperující zemi spolupracující s ostatními zeměmi na základě společných zájmů, otevřeného trhu a svobodného obchodu na bázi volného pohybu osob, zboží, služeb a peněz.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.