Rozvoral (SPD): Předložili jsme návrh změny zákona ke zdanění dividend odtékajících do zahraničí

23.03.2020 14:32

Námi předložený návrh změny zákona o daních z příjmů byl zpracován proto, že platná právní úprava neumožňuje efektivně nastavit nástroje, které zabraňují odlivu zisků z České republiky do zahraničí, čímž stát přichází každoročně o miliardy korun.

Rozvoral (SPD): Předložili jsme návrh změny zákona ke zdanění dividend odtékajících do zahraničí
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD plní sliby, které dalo svým voličům a realizuje body vyplývající ze svého programu. Všech 19 poslanců SPD v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky podporuje zákony, které jsou z našeho pohledu přínosné pro občany. Naši poslanci též předkládají své zákony a novely zákonů k projednání Poslaneckou sněmovnou. Jen v tomto volebním období jsme předložili více než třicet potřebných zákonů a legislativních změn v souladu s programem SPD.

Tím posledně předloženým ze dne 9. 3. 2020 je návrh změny zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, pod kterým je podepsáno všech 19 poslanců hnutí SPD. Tento návrh zákona byl rozeslán dne 12. března tohoto roku všem poslancům jako sněmovní tisk 779/0.

Konkrétní navrhovaná změna spočívá v rozšíření § 19 Osvobození od daně, odstavec 1, písmeno ze), se na konec bodu 1 vkládá věta: „pokud je mateřská společnost daňovým rezidentem České republiky,“

Nově znění bodu 1. písmene ze), § 19 odstavec 1 je následující:

„ze) příjmy z

1. podílu na zisku, vyplácené dceřinou společností, která je poplatníkem uvedeným v § 17 odst. 3, mateřské společnosti, pokud je mateřská společnost daňovým rezidentem České republiky,“

Takto formulované ustanovení osvobozuje od srážkové daně pouze příjmy ze zisku (dividendy), které jsou vypláceny mateřským společnostem se sídlem v České republice, zatímco dividendy, které jsou vypláceny do zahraničí, jsou zdaněny srážkovou daní. Dle současně platné legislativy dochází v České republice k nadměrnému odlivu zisků do zahraničí, kdy jednou z forem je výplata dividend, jejichž prostřednictvím každoročně odtékají desítky miliard korun. Tento odliv zisků, místo ochoty zahraničních vlastníků je reinvestovat v České republice, je i jedním z důvodů stagnace hrubého domácího produktu. Námi navrhovaná úprava zdaní výplatu podstatného objemu dividend do zahraničí, neboť aplikuje srážkovou daň ve výši 15% na výplatu zisků (dividend) zahraničním vlastníkům, kteří spadají do kategorie tzv. mateřské společnosti české obchodní společnosti (korporace), tj. mají po dobu nejméně 12 měsíců nepřetržitě podíl alespoň 10% v tuzemské korporaci. Též je dobré připomenout, že navrhovaná právní úprava respektuje protikorupční legislativu, nepřináší nová korupční rizika a nemá dopady na ochranu soukromí a osobních údajů.

Hnutí SPD vyžaduje, aby se náš stát choval jako řádný hospodář a uměl si ošetřit své finance, které musí rozumně a s rozvahou plánovat a následně je uvolňovat na zajištění fungování našeho státu. Náš návrh změny zákona o daních z příjmů vnímáme tak, že je nezbytné nastavit účinné mechanismy pro zamezení nadměrného odlivu zisků systémovým opatřením v daňové oblasti, kdy se zdaní podstatná část finančních prostředků převáděných z majetku českých firem do zahraničí. Rádi bychom, kdyby účinnost navrhované novely zákona začala platit od prvního dne příštího roku, neboť každé jeho další odložení nás připraví o potřebné finanční prostředky.

Převzato z Profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…