Rozvoral (SPD): Se vší úctou a veškerou pokorou si připomínáme oběti holocaustu

27.01.2021 10:57

Od roku 2005 si každoročně 27. ledna připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

Rozvoral (SPD): Se vší úctou a veškerou pokorou si připomínáme oběti holocaustu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Byl vyhlášen OSN za podpory 91 členských zemí jako připomínka dne osvobození koncentračního tábora Auschwitz-Berkenau Rudou armádou v roce 1945.

Hnutí SPD s velkým respektem vzpomíná na všechny lidi, kteří v rámci holocaustu přišli o své životy, své rodiny a blízké. Budiž to pro nás varováním do budoucna. Nesmíme připustit, aby se něco takového ještě někdy opakovalo.

Dne 27. ledna 1945 byl osvobozen koncentrační tábor Auschwitz-Berkenau, u nás znám pod názvem Osvětim?Březinka. Letos si tedy připomínáme 76 let od této události a již 16 let je tento den připomínán po celém světě jako vzpomínka na oběti holocaustu. Vyhlazovací tábor Březinka byl největším koncentračním táborem a pojmul až 90.000 vězňů. Byl vybudován v roce 1940 v objektu bývalých polských kasáren v Osvětimi, významné železniční křižovatce nedaleko česko-polských hranic. V rámci realizace plánu konečného řešení židovské otázky bylo vystavěno několik pobočných táborů. Podle výpovědi tehdejšího velitele tábora Rudolfa Hösse před Norimberským tribunálem zemřely v táboře Březinka více než tři miliony lidí, většina z nich byli Židé. Tyto oběti, poté co jim byly zabaveny veškeré osobní věci a oblečení, byly popraveny v plynových komorách a zbytek zemřel při hrůzných nacistických experimentech nebo nucených pracích.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Když se k Osvětimi blížila Rudá armáda, pokusili se nacisté zahladit stopy svých zločinů a tábor měl být srovnán se zemí. V časové tísni se tento záměr nepodařilo zrealizovat. Těsně před osvobozením tábora stačili ještě nacisté odeslat zhruba 58 000 lidí na nucené práce do Říše. Vysněné záchrany se tak dočkalo jen něco málo přes 7500 lidí. K vězňům osvětimského tábora patřilo rovněž na 50 000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000.

Holokaust byl praktickou aplikací „konečného řešení židovské otázky“ (Endlösung der Judenfrage), kterým mělo být úplné vyvraždění židovské populace. V rámci nacistického plánu genocidy „Generalplan Ost“, který se souhlasem Hitlera vypracoval říšský vedoucí SS Heinrich Himmler, nacisté za druhé světové války zavraždili na šest milionů lidí židovského původu. Z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350 000 lidí, přišlo o život 250 000 Židů.

Hnutí SPD zastává takovou politiku, jejíž prioritou je zachování míru a zabraňování vzniku válečných konfliktů. V naší paměti jsou stále hrůzné činy, které se děly v průběhu druhé světové války, jež měly za následek mnoho nevinných životů. V poslední době se v celém světě množí útoky radikálních skupin napojených na teroristy z Islámského státu. Právě i z tohoto důvodu jako hnutí prosazujeme protiimigrační politiku, abychom zabránili vstupu nelegálním imigrantům do naší republiky. Naší povinností je zajistit všem občanům žijících v naší republice jejich bezpečnost. Odmítáme pozitivní diskriminaci a preferenci občanů na základě rasy, etnika nebo náboženství a jsme proti všem pokusům omezování práv občanů.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.