Rozvoral (SPD): Senát prokázal, že není žádnou pojistkou demokracie

16.03.2023 7:37 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Senát prokázal, že není žádnou pojistkou demokracie
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

přijďte na demonstraci „Lidé proti vládě" říci jasné NE Fialově vládě, která nehájí zájmy českých občanů! Senát prokázal, že není žádnou pojistkou demokracie. Vyzýváme prezidenta Petra Pavla, aby vetoval zákon okrádající důchodce. Fialova vláda poškozuje rodiny s dětmi. Stop Fialově vládě, stop diktátu Bruselu! Je nezodpovědné, že prezident Petr Pavel jmenoval Petra Hladíka z KDU-ČSL ministrem. Hladík je spojován s korupčními skandály. ČR kvůli Fialově vládě stále patří mezi země s největším zdražováním v Evropě, zatímco například v Německu je inflace 8,7 procenta, ve Francii 6,2 procenta a ve Švýcarsku pouhých 3,4 procenta. Pětikoalice odmítla pomoc rodinám s dětmi, zmrazení platů politiků či řešit vysoké ceny potravin, zdražování aut a krizi České pošty. Fialova vláda na občany kašle. 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

1. Přijďte na demonstraci „Lidé proti vládě" říci jasné NE Fialově vládě, která nehájí zájmy českých občanů!

Vláda Petra Fialy (ODS) i nadále zcela ignoruje zájmy občanů České republiky a nechává je stále více na holičkách tváří v tvář rostoucím cenám energií, potravin či nedostupnosti léků anebo hypotečních úvěrů. Současně tato válečnická vláda má jako prioritu Ukrajinu. Veřejnost proto vznáší oprávněné požadavky na demisi vlády složené ze zástupců ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Hnutí SPD proto svolává na den 29. března 2023 do Ostravy na Masarykovo náměstí od 16:30 demonstraci pod názvem „Lidé proti vládě". Na této demonstraci vystoupí Tomio Okamura, Radim Fiala, Ivan David, Jaroslav Foldyna, další poslanci SPD a celá řada dalších známých řečníků z řad odborníků na energetiku, ekonomiku a zemědělství. Hnutí SPD učiní všechny politické a právní kroky pro zastavení zdražování. Jsme proti válce a prosazujeme mírové řešení konfliktu na Ukrajině, které však současná vláda odmítá. Přijďte nás proto podpořit na tuto demonstraci a řekněme společně jasné NE Fialově vládě, která nehájí zájmy našich občanů! Pro hnutí SPD je Česká republika a její občané na 1. místě!

2. Senát prokázal, že není žádnou pojistkou demokracie. Vyzýváme prezidenta Petra Pavla, aby vetoval zákon okrádající důchodce.

Senát Parlamentu ČR, ve kterém má výraznou většinu vládní Fialova pětikoalice, v minulém týdnu odsouhlasil a posvětil okradení všech příjemců důchodů o plnou zákonnou červnovou valorizaci důchodů, na kterou mají nárok. Jde o vládní návrh zákona na nepřijatelné snížení všech důchodů v průměru o více než 7 tisíc korun v letošním roce a o více než 12 tisíc korun v příštím roce, což je v době výrazného zdražování všech základních životních nákladů a potřeb zcela asociální a nepřijatelné. Důchodci nemohou být obětí neschopnosti vlády řádně hospodařit se státním rozpočtem. Senát tedy opět prokázal, že není žádnou pojistkou demokracie, za kterou se často vydává, protože zákon je, kromě asociální povahy, zřejmě i protiústavní. Je retroaktivní, nebyly splněny zákonné důvody k jeho projednání ve stavu legislativní nouze a při jeho projednávání ve Sněmovně byl řídícími schůze z řad vládní koalice a vládními poslanci několikrát porušen zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Hnutí SPD přijetí zákona blokovalo nepřetržitě pět dní. Nyní je na tahu prezident Petr Pavel, kterého opakovaně vyzýváme, aby tento asociální zákon Fialovy vlády vetoval, čímž by znemožnil okradení důchodců. V případě, že prezident Petr Pavel tento zákon podepíše, bude hnutí SPD usilovat o podání ústavní stížnosti s cílem jeho zrušení Ústavním soudem.

3. Fialova vláda poškozuje rodiny s dětmi. Stop Fialově vládě, stop diktátu Bruselu!

Vláda Petra Fialy už více než rok blokuje naše návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku rodinám pečujícím o děti do 4 let. Naopak připravuje takovou úpravu tohoto příspěvku, která naše rodiny s dětmi výrazně poškodí. Podle plánu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mají totiž v budoucnu dostávat vyšší rodičovský příspěvek ty rodičovské páry, které se při péči o dítě vystřídají. Nově tak mají být dva měsíce tzv. rodičovské dovolené a čerpání rodičovského příspěvku nepřenosné. Stát rodičovský příspěvek za tyto dva měsíce napříště proplatí pouze tomu z rodičů, který o dítě nepečuje ve zbývajícím čase rodičovské dovolené. Vláda alibisticky říká, že střídání při péči o dítě nebude povinné. Pokud k němu ale rodiče nepřistoupí, rodičovský příspěvek za dva měsíce jim propadne. Jde o přímou aplikaci směrnice Evropské komise pod názvem „Work Life Balance", a tudíž i o nesmyslné poklonkování vlády příkazům EU, která se tímto způsobem snaží bezdůvodně prosadit sjednocení podoby sociální a rodinné politiky ve všech členských státech, přestože se nejedná o agendu tzv. společných politik EU. Pro hnutí SPD je toto vše naprosto nepřijatelné a odmítáme implementaci směrnic ze strany EU a diktát Bruselu!

4. Je nezodpovědné, že prezident Petr Pavel jmenoval Petra Hladíka ministrem. Hladík je spojován s korupčními skandály.

Prezident Petr Pavel provedl jako svůj první krok ve funkci po inauguraci jmenování místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí na návrh premiéra Petra Fialy. Hnutí SPD dlouhodobě považuje toto jmenování za nepřijatelné. Předchozí prezident Miloš Zeman toto jmenování odmítl vykonat. Petr Hladík figuruje v závažné korupční a kriminální kauze nezákonného přidělování městských bytů v Brně, kde zastával vysoké funkce v samosprávě města. V této věci Policie ČR prováděla úkony trestního řízení i v kanceláři Petra Hladíka. Celá tato trestní záležitost není zdaleka ukončena, stejně tak jako není zcela vyjasněna úloha Petra Hladíka v ní. Autoritativním a konečným stanoviskem může být až pravomocné vyjádření soudu. Do té doby by Petr Hladík neměl zastávat žádnou veřejnou funkci, natož vrcholnou pozici ministra a člena Vlády ČR. Petr Hladík je navíc spojen i s dalšími skandály, jako je střet zájmů, kdy měl v orgánech města Brna lobbovat za zájmy podnikatele, jehož rodina mu prodala dům, ve kterém nyní bydlí, anebo když v době, kdy ještě dávno ministrem nebyl, nabízel vysoké funkce na ministerstvu životního prostředí svým spolustraníkům z KDU-ČSL. Ze všech těchto důvodů nemá být Petr Hladík členem vlády, a rozhodnutí prezidenta i premiéra považujeme proto za nezodpovědné.

5. ČR kvůli Fialově vládě stále patří mezi země s největším zdražováním v Evropě, zatímco například v Německu je inflace 8,7 procenta, ve Francii 6,2 procenta a ve Švýcarsku pouhých 3,4 procenta.

Meziroční růst spotřebitelských cen v ČR v únoru dosáhl astronomických 16,7 procenta. Největší vliv na vývoj cenové hladiny měly i nadále ceny týkající se bydlení. Meziročně stouply ceny vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta, tuhých paliv o 55,6 procenta a tepla a teplé vody o 45,6 procenta. Vliv na růst inflace měly také ceny potravin. V únoru vzrostly ceny rýže o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, margarínu a rostlinných tuků o 39,8 procenta, cukru o 75,1 procenta (!) a ceny vajec dokonce o 95,2 procenta (!!). Růst cen nadprůměrně postihuje důchodce a mladé rodiny, protože v jejich spotřebním koši mají největší podíl hlavně náklady na bydlení a potraviny. I v rámci Evropské unie ČR stále patří mezi země s nejvyšší inflací, zatímco například v Německu to je 8,7 procenta, ve Francii 6,2 procenta a ve Švýcarsku dokonce pouhých 3,4 procenta. Viníkem tohoto stavu je jednoznačně vláda Petra Fialy, která nedokáže či nechce odstranit příčiny této inflace – a současně odmítá českým občanům a domácnostem jakkoli pomoci s jejími negativními dopady. Recept SPD je známý a jasný: Je třeba okamžitě snížit daň z přidané hodnoty u vybraných druhů zboží a služeb (potraviny, léky, energie, voda) na nulovou sazbu a některé ceny i dočasně zastropovat a také začít snižovat astronomický deficit veřejných financí omezením a zrušením veškerých zbytných výdajů státu včetně snižování byrokracie a také zastropovat cenu energií u výrobců. Protože se vláda Petra Fialy zdráhá přijmout účinná opatření proti rostoucí drahotě, usilujeme o její konec.

6. Pětikoalice odmítla pomoc rodinám s dětmi, zmrazení platů politiků či řešit vysoké ceny potravin, zdražování aut a krizi České pošty. Fialova vláda na občany kašle.

Poslanci vládní koalice v minulém týdnu odmítli schválit program všech opozicí svolaných mimořádných schůzí Sněmovny, čímž opakovaně znemožnili projednávání zásadních problémů českých občanů na nejvyšší parlamentní úrovni. Tímto svým postojem vládní strany zablokovaly možnost pomoci rodinám s malými dětmi, kde hnutí SPD navrhuje zvýšení rodičovského příspěvku celkově o 100 tisíc korun a jeho pravidelnou valorizaci. Vládní poslanci rovněž znemožnili projednat návrh zákona na zmrazení platů politiků, což je také dlouhodobá priorita hnutí SPD – a nejenom v současném volebním období. Další mimořádná schůze se měla zabývat kritickou situací v České poště, která kvůli neschopnosti vládou dosazeného managementu, a hlavně nadřízeného resortního ministra Víta Rakušana (STAN), směřuje do insolvence. Strany vládní koalice zablokovaly i možnost jednat o škodlivém nařízení Evropské komise Euro 7, které je likvidační pro český automobilový průmysl a naši prosperitu, i podrobnou diskusi o příčinách a způsobech řešení vysokých cen potravin v ČR, které rostou nejrychleji v Evropě. Vládní koalice opět jasně prokázala, že odmítá, neumí a nechce řešit zásadní problémy země, které navíc do velké míry sama vyvolala a způsobila. Hnutí SPD požaduje demisi vlády Petra Fialy!

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!