Rozvoral (SPD): Vláda Petra Fialy by měla především hájit zájmy ČR a českých občanů

12.07.2022 20:33

V pátek 1. července 2022 začalo české předsednictví v Radě Evropské unie a v rámci formálního zahájení přijelo do Litomyšle kolegium Evropské komise, aby jednalo s vládou České republiky a představiteli obou komor českého Parlamentu.

Rozvoral (SPD): Vláda Petra Fialy by měla především hájit zájmy ČR a českých občanů
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD si rádo počká, jakých konkrétních opatření Fialova vláda v rámci půlročního předsednictví v Radě ministrů Evropské unie dosáhne a jak se to projeví v pomoci českým občanům, firmám, živnostníkům a pracujícím rodinám s dětmi. 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
Samotné předsednictví hned před jeho začátkem poznamenaly korupční kauzy politiků z vládnoucích stran, čímž byla silně poškozena image České republiky a všech našich slušných občanů, což za tak krátkou dobu ještě žádná dosavadní vláda neudělala.   

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil 6. července 2022 na jednání pléna Evropského parlamentu, kde představil témata a priority předsednictví České republiky v Radě EU. Ve svém projevu uvedl, že první prioritou je zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny. Česká republika, jak uvedl Fiala, je přesvědčena, že politická i vojenská podpora Ukrajiny ze strany EU je bytostným zájmem celé Unie se zásadním dopadem na další budoucnost kontinentu. České předsednictví bude proto důsledně hájit a podporovat suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny za využití všech nástrojů, kterými Evropská unie disponuje. Důraz budeme klást na silný a jednotný postoj vůči Rusku, jakož i na maximální asistenci členským státům při poskytování vojenské podpory Ukrajině nebo při vyrovnání se s následky migrační vlny. Fiala v rámci této priority řekl, že dalším důležitým úkolem českého předsednictví bude i příprava poválečné obnovy Ukrajiny. Fiala zde uvedl, že se musíme zaměřit zejména na obnovu infrastruktury, zajištění základních služeb a hospodářskou obnovu a stabilitu. V tom prý musí hrát Evropská unie zásadní roli.

Hnutí SPD zastává názor, že zvolené priority českého předsednictví, viz výše uvedená první priorita, neukazují na snahu české vlády využít své předsednické pozice k prosazení a ochraně českých národních zájmů. Podle názoru hnutí SPD by současná vláda měla mít jako hlavní prioritu zasazení se o udržitelnost cen energií, a to otevřením jednání o přehodnocení tzv. Green Dealu, nebo odstoupením od systému emisních povolenek. Ve vztahu k situaci na Ukrajině by mělo být prioritou prosazování mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, s cílem ukončení válečného konfliktu.

Hnutí SPD vyzývá vládu, aby v průběhu českého předsednictví Radě ministrů Evropské unie hájila především zájmy České republiky a českých občanů, nikoliv zájmy bruselské!

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…