Rozvoral (SPD): Vyzýváme vládu Petra Fialy k řešení energetické krize a zdražování

25.08.2022 15:25

Poslanci hnutí SPD svými podpisy přispěli ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Požadujeme na vládě, aby konečně představila konkrétní kroky vedoucí k řešení energetické krize a zdražování.

Rozvoral (SPD): Vyzýváme vládu Petra Fialy k řešení energetické krize a zdražování
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD stále apeluje na vládu Petra Fialy, aby už konečně začala řešit problémy, které trápí naše občany a značně negativně ovlivňují jejich kvalitu života. Občané tak musí vynakládat více finančních prostředků na nákup základních potravin, pohonných hmot, a oprávněně se obávají, že už nebudou mít peníze na platbu stále se zvyšujících cen elektřiny i zemního plynu. Vláda proti zdražování všech důležitých komodit dlouhodobě nic nedělá a občanům nepomáhá. V rámci členských států EU máme například nejvyšší daň z přidané hodnoty (DPH) na potraviny, kdy se do jejich vysokých cen promítají i naše vysoké ceny energií, opět jedny z nejvyšších v celé Evropě. Co se týká cen energií, tak ty v České republice dál raketově rostou a prognóza jejich dalšího vývoje není optimistická.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí

To je pro naše hnutí SPD naprosto nepřijatelné, a navrhli jsme konkrétní plán řešení této situace, který jsme již dávno představili. Již několik měsíců navrhujeme 10 bodů řešení „Fialovy drahoty". Jsou mezi nimi např. odstoupení od Green Dealu, odstoupení od systému emisních povolenek EU, vystoupení z evropské energetické burzy a prodej levné české elektřiny napřímo českým občanům a firmám, nákup levného plynu přímo od producentů atd. Vláda o naše návrhy nemá zájem a proti všeobecnému zdražování nic nedělá. Podle hnutí SPD se měly již dávno snížit sazby DPH u potravin a energií a to až na nulovou sazbu. Pro DPH a spotřební daň u pohonných hmot rovněž existují nástroje vlády v podobě regulací. Požadujeme také, aby se nechalo občanům více peněz z jejich pracovních příjmů. To umožní naše již podané návrhy zákonů na zvýšení daňových slev pro všechny pracující fyzické osoby a na zvýšení daňových zvýhodnění na nezaopatřené děti pro jejich pracující rodiče.

Apelujeme na vládu, aby představila lidem, jak bude v následujících měsících řešit ceny energií a zdražování. Chceme konkrétní řešení s jasným výsledkem. Vláda doposud jen mlží a jenom slibuje občanům, že jim pomůže, což občané pocítí prý hlavně v příštím roce. Vláda se zatím vše snaží lepit formou různých zvláštních sociálních dávek. Výplata těchto dávek je vázána na přílišnou byrokracii, a navíc není zabezpečeno, aby nedocházelo k jejich zneužívání. Nejnověji vláda lidem připravuje takzvaný úsporný tarif na energie, ale ten přichází velice pozdě a je nedostačující.

Hnutí SPD požaduje okamžitou výraznou plošnou pomoc všem občanům, a proto jsme podpořili svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny s návrhem pořadu: „Strategie vlády pro řešení energetické krize, zdražování a hrozby rostoucí nezaměstnanosti.“ Může ale dojít k tomu, k čemu došlo ve všech našich předešlých pokusech o projednávání důležitých bodů v rámci mimořádné schůze, že návrh programu poslanci vládní pětikoalice koaliční většinou zamítnou. Tím opět dají občanům jasně najevo, že je problémy našich slušných lidí netrápí. Tato vláda nehájí zájmy našich občanů, a proto by měla odstoupit.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…