Rozvoral (Úsvit): Klausovi amnestovaní se vracejí

17.09.2014 12:40

Dočetl jsem se, že věznice čelí náporu. Do vězení se vrátilo již 1.303 vězňů amnestovaných loni exprezidentem Václavem Klausem, tedy pětina propuštěných.

Rozvoral (Úsvit): Klausovi amnestovaní se vracejí
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Pro všechny, kteří to mají v hlavě alespoň trošku srovnané a používají zdravý selský rozum, to není žádné překvapení a bylo jasné, že se to dříve nebo později stane. Při obhajobě své amnestie nás zloděj protokolárního pera balamutil tím, že jedním z hlavních důvodů proč vyhlásil tak obrovskou amnestii je velká přeplněnost českých věznic. Tak vzdělaný pán by měl vědět a také to určitě věděl, že podle vězeňských historiků je v českých věznicích v dlouhodobém průměru 22.000 až 23.000 vězňů a jejich počty se od 70. let výrazně neproměnily. Stavy se sníží vždy při amnestiích, pak se ale věznice postupně dostanou na původní čísla, protože se recidivisté vracejí.

Samolibý profesor moc dobře věděl, že to nastane, ale nebude nám přeci na rovinu říkat, že pravý důvod byl úplně jiný. Jeho amnestie totiž ukončila vyšetřování hned několika obrovských kauz a to bez možnosti na náhradu škody. Je to nemravnost non plus ultra, protože lidé, kteří přišli o milionové majetky, byli zbaveni možnosti dosáhnout nápravy a majetek zůstane těm, kteří ho ukradli.

Proč si toto většina z nás myslí je patrné z dalších jeho amnestií, které udělil v průběhu svého prezidentování. Zde jsou namátkou některé z nich.

V roce 2004 odpustil vězení Karlu Steingerovi, který byl odsouzen za daňové podvody v případech lehkých topných olejů. Steinger se trestu vyhýbal, nechal si vypracovat posudky, že trpí mnoha chorobami. U prezidenta uspěl s tím, že má rakovinu. I žalobkyně, která případ vyšetřovala, varovala, že Steingerova nemoc může být vymyšlená. Nikdo to neprověřil. Steiniger patřil k obchodním partnerům zastřeleného kmotra podsvětí Františka Mrázka.

U prezidenta uspěl s žádostí o milost v roce 2008 i jihlavský podnikatel a sponzor ODS Zdeněk Kratochvíl. Podle lékařů trpěl tak vážnou duševní chorobou, že nemohl chodit k soudu kvůli obžalobě z hospodářských deliktů. Na druhou stranu zvládal jako generální ředitel vést velkou firmu.

Klaus dal milost také Jarmile Morávkové, která byla odsouzena za úvěrové podvody. Tehdy přihlédl ke skutečnosti, že od spáchání trestné činnosti uplynula dlouhá doba, způsobená škoda byla uhrazena, a vzal též v úvahu i vážné onemocnění. Její syn Richard patřil k obchodním partnerům Františka Mrázka. Jak napsala MF Dnes, policie v minulosti zaznamenala, že se pokoušel přes Mrázka zastavit vyšetřování. Mrázek mu vzkazoval: „Půjde do ztracena.“

V roce 2011 udělil bývalý prezident milost také přerovskému podnikateli Jiřímu Kotíkovi, který si měl odsedět celkem deset let za podvody při podnikání. Milost zaštítil složitými a blíže nespecifikovanými rodinnými poměry podvodníka a posudkem Národohospodářské fakulty VŠE, který je však podle vyjádření Hradu pro veřejnost tajný.

Samozřejmě, že těch milostí bylo ještě více, ale pro názorný příklad toho, že je všechny uděloval ze zištných důvodů, to myslím stačí. Myslíte si, že je to všechno jen náhoda? Včera odsouzený lobbista Roman Janoušek má prostě pech, kdyby totiž prezidentoval pan profesor, určitě by spolu nějaký důvod pro amnestii také vymysleli. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.