Rusnok: Elektřina bude levnější pro domácnosti i pro podniky

30.08.2013 8:56

Snížení podpory obnovitelných zdrojů a distribučních poplatků zajistí nižší ceny energií pro domácnosti i pro podniky. Při návštěvě Moravskoslezského kraje to dnes sdělil premiér Jiří Rusnok.

Rusnok: Elektřina bude levnější pro domácnosti i pro podniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Osm ředitelů významných firem Moravskoslezského kraje diskutovalo s předsedou vlády o problémech, které je trápí v regionu. Jedním z negativ, které snižují konkurenceschopnost podniků, je vysoká cena elektřiny. Premiér Jiří Rusnok řekl, že díky očekávanému schválení snížení poplatků na podporu obnovitelných zdrojů a zlevnění distribučních poplatků dojde k výrazným úsporám.

„Tyto dva pozitivní kroky by se měly spojit dohromady a mělo by se dospět ke snížení cen elektrické energie, jak pro domácnosti, tak pro podniky. Půjde o nezanedbatelné snížení,“ prohlásil předseda vlády.

Vláda připraví plán pomoci Moravskoslezskému kraji

„Připravujeme do vlády materiál, který se bude speciálně zabývat problematikou Moravskoslezského kraje a ohroženými podniky a tam, kde to půjde, tak by měl odblokovat a pomoci do budoucna kompenzovat potenciální dopady,“ vysvětlil premiér.

Kabinet Jiřího Rusnoka by chtěl ve spolupráci s krajem diskutovat i o tom, že již nebudou zpřísňovány ekologické parametry v regionu. Kapacitně by také měly být posíleny silnice pro tranzitní dopravu. Zintenzivnit by měla také ekonomická diplomacie, která má zajistit zvýšení exportu tuzemských výrobků do zahraničí. 

Premiér se v rámci cesty do Moravskoslezského kraje setkal v Ostravě s šéfy firem OK, a.s., Evraz Vítkovice Steel, a.s., ArcelorMittal Ostrava, a.s., Třinecké železárny, Ostroj, a.s., Osram ČR, s.r.o. nebo Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…