Rykala (ČSSD): Ostravany už nebaví jen poslouchat sliby a deklarace ohledně hazardu

21.05.2014 14:35

Ostravští sociální demokraté se již nemohou dívat na to, jak přes neustále výmluvy a hledání důvodů, proč není možné schválit vyhlášku regulující hazard v jednotlivých městských obvodech, rozhodli předložit na jednání Zastupitelstva Statutárního města Ostrava návrh Obecně závazné vyhlášky, kterou se stanoví zákaz provozování loterií a jiných podobných her na území Statutárního města Ostrava.

Rykala (ČSSD): Ostravany už nebaví jen poslouchat sliby a deklarace ohledně hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ČSSD Adam Rykala

Okresní výkonný výbor ČSSD Ostrava požádal na svém jednání 20. 5. 2014 zastupitele zvolené za ČSSD, aby předložili na nejbližším jednání Zastupitelstva města Ostravy návrh na úplné zrušení hazardu v našem městě. „Ostravany už nebaví jen poslouchat sliby a deklarace politiků. Je potřeba jednat. Vyzýváme všechny naše zastupitele, aby podpořili nový bod programu jednání Zastupitelstva a to návrh na zákaz hazardu v našem městě. Rovněž uvítáme podporu ze strany koaličního partnera a opozičních stran a hnutí. Tento problém se týká nás všech nehledě na politickou orientaci,“ sdělil k usnesení Okresního výkonného výboru jeho předseda Adam Rykala.

Boj s hazardem ve městě získává za poslední týdny velmi pozitivní ohlasy, sociální demokraté tak i přes silnou mediální masáž vycházející od hazardních baronů provozující casina, herny a restaurace s automaty neváhají jít zvýšení bezpečnosti občanů ve městě přímo naproti. S hazardem je dle celé řady výzkumů spjata i vysoká kriminalita, v oblastech heren jsou častější zásahy policistů a dalších bezpečnostních složek. ČSSD v Ostravě toto téma uchopila a zpracovala svůj návrh vyhlášky.

 Kandidát sociální demokracie na primátora města, současný starosta Ostravy-Poruby a zastupitel města Ostrava Lumír Palyza rovněž podporuje myšlenku vyhlášení boje a plošného zrušení hazardu ve městě v co nejbližší době. „Jsem přesvědčen, že plošným zákazem provozování hazardu zvýšíme bezpečnost v našich ulicích. Je zřejmé, že plošný zákaz není realizovatelný ze dne na den. Jsem si však zcela jist, že stanovením jasných podmínek, kdy herny a hospody s automaty zmizí z našeho města, docílíme v rámci jednoho až dvou let, což je velmi slušná vyhlídka. Současní provozovatelé budou mít rovněž dostatek času na změnu svých provozoven v jiná zařízení restauračního typu, nebo se přesunou do jiné sféry nabídky služeb,“ komentuje boj s hazardem Palyza.

Výsledek jednání Okresního výkonného výboru ČSSD Ostrava teď otevírá řadu dalších otázek. Jednou z klíčových je, zda v Zastupitelstvu města Ostravy sedí opravdu lidé, kteří pro Ostravu a její obyvatele dýchají dnem i nocí a bojují za bezpečnost severomoravské metropole.

Jeden z hlavních iniciátorů předložení vyhlášky, která zcela zakáže hazard na území města Ostravy místostarosta Ostravy-Poruby a zastupitel města Petr Mihálik zdůvodňuje, proč jsme se rozhodli tuto vyhlášku předložit: "Statutární město Ostrava se postupem času zařadilo mezi města s největším počtem výherních hracích přístrojů či jiných technických herních zařízení v České republice v přepočtu na obyvatele. Jedním slovem hovoříme o všudypřítomném hazardu. Regulace hazardu je stále aktuálnějším tématem dnešní doby, jelikož přibývá mládeže a dospělých ve společnosti, kteří hazardu ve větší či menší míře propadli. Hazard ve svém důsledku vyvolává antisociální chování jedinců a v některých případech lze mluvit přímo o závislosti léčené prostřednictvím psychiatrických zařízení. Samotný hazard neovlivňuje negativně pouze jednotlivce vyhledávajícího tento druh zábavy, nýbrž i jeho rodinu, blízké a v neposlední řadě i celou společnost. Dle odborníků je patologické hráčství srovnatelné se závislostí na drogách či alkoholu. Hlavní prevenci vůči dětem, mladistvým a potencionálním gamblerům spatřujeme v regulaci hazardu a možnostech využití volného času. Vzhledem k výše uvedeným faktům je naším záměrem přistoupit razantně k regulaci hazardu, a to v podobě celoplošného zákazu na území statutárního města Ostravy."

„Doufám, že zastupitelé s naší výzvou naloží s patřičným respektem. Ne k nám, ale k občanům, pro které pracujeme. Kdyby se Zastupitelstvo snad otočilo k naší výzvě zády, je to také jistý signál pro voliče. V případě, že se nám dnes nepodaří prosadit úplný zákaz hazardu v našem městě, tak předložíme vyhlášku znovu a znovu, a nepřestaneme s hazardem bojovat do doby, než se nám ho podaří z našeho města vytlačit“ uzavřel snahy vytlačit hazard z města Ostravy Rykala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.