SPD: Je tomu už 103 let, kdy byla oficiálně uznána Československá republika

29.10.2021 4:31 | Komentář

Připomínáme si výročí vzniku nezávislého samostatného československého státu.

SPD: Je tomu už 103 let, kdy byla oficiálně uznána Československá republika
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Jeho hranice byly vymezeny mírovými smlouvami a z nich vycházejícími rozhodnutími v rámci versailleského mírového systému, kdy se jednalo o jeden z nástupnických států rozpadlého Rakousko-Uherska. Tehdejší Československo zahrnovalo území Čech, Moravy, Slezska (České Slezsko), Slovenska a Podkarpatské Rusi.

Hnutí SPD si každoročně 28. října připomíná obnovení české státní suverenity v rámci vzniku Československa v roce 1918 a chová úctu a respekt ke všem vlastencům, kteří během dějin položili své životy za svobodu českého národa. Sluší si připomenout i ty aktéry, kteří se o to přímo zasloužili a následně byli nazýváni „Muži 28. října“ – Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup. Hlavně je třeba zmínit tehdejšího prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, dále předsedu vlády Karla Kramáře, ministra zahraničí Edvarda Beneše a ministra vojenství Milana Rastislava Štefánika.

SPD je vlastenecké hnutí hájící odkaz prezidenta osvoboditele Tomáše G. Masaryka a hodnoty, které společně se svými výše uvedenými spolupracovníky prosazoval, tedy občanskou i národní svobodu, přímou demokracii, duchovní a kulturní evropské tradice a národní hrdost. Proto cítíme jako vlasteneckou povinnost bojovat za dědictví našich předků, kteří udrželi a vybojovali naše národní práva, a nesmíme nikdy připustit jejich zcizení. Jako povinnost vnímáme předat jí svobodnou a v dobrém stavu i našim potomkům. Chceme skutečnou svobodu všem lidem žijícím v České republice, demokracii, tedy vládu lidu nad jejich zemí, a našemu národu práva a místo, které mu historicky patří.

Cílem, který vychází z našeho programu, je vybudovat z České republiky bohatý stát, kde se vyplatí poctivá práce a férové podnikání a kde se našim slušným a pracujícím občanům dobře žije a mají zde své rodiny, přátele, sousedy a kolegy v práci. Všichni společně pociťujeme lásku ke své vlasti a ke svému národu, ctíme naši historii, kulturu a tradice.  

Požadujeme, aby Česká republika prosazovala vůči ostatním zemím sebevědomou a samostatnou zahraniční politiku, vycházející z rovnocenného, přátelského a vzájemně výhodného vztahu ke všem z nich, a se kterými budeme obchodovat a jednat podle vlastního rozhodnutí. V žádném případě si nenecháme diktovat, s kým se smíme stýkat a s kým nikoliv tak, jak se nám to snaží vnucovat EU. Nechceme být vedeni zájmy EU nebo nadnárodními korporacemi – pro nás jsou prioritní zájmy České republiky a jejích občanů. Nepřipustíme řízení ČR podle instrukcí z EU. Česká republika musí být opět suverénním státem bez diktátu Bruselu.

Musíme proto v zájmu odkazu našich předků, kteří se zasloužili o vznik československého státu v roce 1918, znovu bojovat o obnovení naší suverenity, jejíž významnou část jsme ztratili vstupem do EU.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…