SPOLU a PirSTAN: Zastropování cen energií je dalším krokem ke komplexní pomoci občanům

17.09.2022 14:09 | Tisková zpráva

Poslanci vládní koalice se před začátkem jednání vyjádřili k vládnímu návrhu novely energetického zákona k zastropování cen energií. Jde o další ze sady opatření, která mají za cíl pomoci občanům překonat současnou náročnou situaci, stejně jako dřívější pomoc ve formě příspěvku na dítě ve výši pět tisíc korun či navýšení příspěvku na bydlení.

SPOLU a PirSTAN: Zastropování cen energií je dalším krokem ke komplexní pomoci občanům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

„Hospodářský výbor včera na své 15. schůzi přijal doporučující usnesení pro plénum Poslanecké sněmovny schválit návrh zákona v předloženém znění s tím, že toto hlasování bylo jednomyslně schváleno všemi přítomnými členy hospodářského výboru. Návrh zákona má dvě zásadní části. Jedna se týká vztahu výrobce, dodavatele a příjemce energie. Řeší také pozici a kompetence Energetického regulačního úřadu, sankce a kompenzace. Důležité také je, že stát může nařídit, že se nesmí prodat energie třetí osobě. Druhá část představuje rámec pro vládní nařízení, který se týká cen a jejich zastropování. Předložený materiál byl velmi kvalitní a hospodářský výbor měl pouze drobné připomínky,“ říká předseda hospodářského výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Ivan Adamec.

„Chtěl bych velmi ocenit včerejší jednání hospodářského výboru, kde všichni poslanci – koaliční i opoziční – hlasovali pro tuto novelu zákona. Věřím, že toto konstruktivní jednání bez světel kamer bude pokračovat i na dnešním jednání Poslanecké sněmovny. A že se to opět nezvrhne v populistickou debatu, kterou často část opozice předvádí. Dávat peníze na energetická opatření je totiž jedna věc. Ale energetické úspory může udělat každý z nás – domácnosti i veřejný sektor. Musíme také zjednodušit administrativu při povolování např. fotovoltaických elektráren. To jsou opatření, která můžeme udělat bez velkých finančních nákladů a investic a můžeme je udělat hned,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

„Opatření, jakým je zastropování cen energií či úsporný tarif, elegantně doplní také pomoc ze strany ministerstva práce a sociálních věcí, které vede náš lidovecký ministr Marian Jurečka. Nejviditelnější pomocí je jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na dítě, který už ministerstvo vyplatilo, nebo aktuálně vyplácí, více než milionu dětí. Další sociální systémovou oporou je příspěvek na bydlení, který pomůže s vysokými náklady. V říjnu nás navíc čeká jeho navýšení. Pokud vláda příští týden tento návrh schválí, pak by se od 1. října zvýšil tento příspěvek pro nejohroženější domácnosti, jako jsou domácnosti seniorů s nízkými příjmy nebo například samoživitelky, a to až o 4 500 korun měsíčně. Společně s tím se rozšíří i okruh domácností, které na příspěvek budou mít nárok,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

„Sněmovna dnes projednává novelu zákona, která umožňuje stropování cen. Novela energetického zákona je rámcem pro vládu, aby mohla upravovat cenu energií a zajistit dostatek energií pro veřejný sektor, jako jsou nemocnice nebo například školy. Tento zákon v hospodářském výboru podpořili všichni poslanci, a to včetně opozičních poslanců SPD a ANO. Regulace bude možná od 1. ledna. Věřím, že diskuse na plénu bude konstruktivní a společnými silami schválíme nástroj pro pomoc českým občanům,“ uvedl člen hospodářského výboru a poslanec za hnutí STAN Ondřej Lochman.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů uvedl: „Mimořádná daň by měla umožnit získat zdroje na pomoc domácnostem tak, aby tato pomoc nebyla jen na dluh. Jsme zodpovědná vláda, z tohoto důvodu chceme zavést dočasnou daň z mimořádných zisků od firem podnikajících v energetice, rafinerií nebo bank. Předpokládám, že se bavíme o výnosu v řádu vyšších desítek miliard korun, záleží na jednotlivých variantách.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…