STAN: Mocenská hra mezi premiérem a prezidentem ohrožuje demokratické fungování naší země

10.07.2019 6:37

Premiér Andrej Babiš není z jakýchsi neurčitých důvodů schopen podat kompetenční žalobu na prezidenta republiky. Podle hnutí STAN je to výzva pro ústavní činitele, využít instrumenty, které Ústava ČR nabízí a přimět prezidenta k dodržování ústavy.

STAN: Mocenská hra mezi premiérem a prezidentem ohrožuje demokratické fungování naší země
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Čtvrteční lánská schůzka řešení současné politické situace nepřinesla. Premiér Babiš šel na schůzku s velkými ambicemi údajného zkušeného vyjednavače, který zachrání situaci v České republice. To se však nestalo. Reakce samotného premiéra na tiskové konferenci po lánské schůzce dokázala, že premiér s prezidentem Zemanem prohrál. Pokud máme premiéra slabocha, tak neprohrává on sám, ale spolu s ním i celá Česká republika,“ vyjádřil se k současné politické situaci předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Pochybnosti ve sporu odvolání ministra kultury podporují i názory ústavních právníků, podle kterých ústava stojí na straně premiéra. Prezidentovy kroky však naši zemi směřují spíše ke kvaziprezidentskému systému, který neodpovídá tomu, jak je formulována a definována naše ústava.

„Nabízí se otázka, proč premiér České republiky prezidentovi ustupuje, když má na své straně ústavu? Drží prezident Zeman v ruce trumfy, kterými může premiéra Babiše nějak ohrozit?“ tázal se Rakušan.

Hnutí STAN se však neztotožňuje s návrhy ze strany ODS týkajících zrušení přímé volby

„Ústava by se neměla měnit na základě jedné negativní zkušenosti. Nebudeme měnit ústavu kvůli jednomu člověku, to je neúcta k dokumentu ústavy jako takovému. Slovenská zkušenost navíc dokazuje, že i přímá volba může vygenerovat osobnost, která bude respektovat náplň Ústavy ČR,“ doplnil předseda hnutí.

Pokud premiér není schopen podat kompetenční žalobu na prezidenta České republiky, přichází na řadu Senát a ústavní žaloba na prezidenta republiky. „Nejedná se o poměřování sil mezi poslanci, senátory, premiérem, prezidentem - tady se jedná o princip. Musíme využít poslední ústavní instrument, aby prezident dodržoval Ústavu a neohýbal ji podle svého,“ prohlásil Vít Rakušan.

Navýšení rodičovského příspěvku i důchodů hnutí STAN podporuje, ale…

Takováto jednorázová řešení nepovažují zástupci STAN za správná a kritizují vládu za její neschopnost přijít s důchodovou reformou a koncepcí udržitelnosti důchodů.

„Ač vláda důležité reformy slibovala v programovém prohlášení, tak ve své dosavadní politice absolutně rezignuje na koncepční řešení. Důchodová komise se schází jen proto, aby ministryně vykázala činnost, řeší dílčí změny a odmítá systémová řešení. Jsem životní optimistkou, přesto jsem si jistá, že tato vláda s důchodovou reformou nepřijde,“ uvedla Věra Kovářová.

"Pokud si ale vláda myslí, že díky jednorázovému navýšení rodičovské dojde i k navýšení porodnosti, tak se plete. K navýšení porodnosti je potřeba také uskutečnit další kroky, ať už jde o podporu zkrácených úvazků nebo garance místa v předškolním zařízení. Namísto toho se ministryně handlují o to, kolik rodinám přidají, až dnes hrozí, že se to do konce roku ani nestihne projednat,“ řekla místopředsedkyně hnutí STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…