STAN: Na hrozbu zvýšení cen za teplo musíme reagovat ihned

13.03.2019 4:33

„Obecně vítám novou verzi novely cizineckého zákona, jehož dosavadní podoba je stará 20 let a nevyhovuje podmínkám 21. století. Není to žádná ochrana nemakajících migrantů, jak tvrdí zlé jazyky, ale potřebná novela pro zjednodušení procesů zaměstnávání lidí z jiných zemí na našem pracovním trhu,“ popsal návrh ministerstva poslanec Vít Rakušan.

STAN: Na hrozbu zvýšení cen za teplo musíme reagovat ihned
Foto: STAN
Popisek: STAN

"Je třeba dát si však velký pozor na některé pozměňovacími návrhy z řad poslanců, které jsou v rozporu s mezinárodními úmluvami. Například poslanec Radek Koten chce odebrat práva cizincům bránit se u soudu proti správním rozhodnutím o vyhoštění, což považujeme dokonce za protiústavní. My jako Starostové a nezávislí navrhujeme zrušit tzv. institut mimořádného ročního pracovního víza, který je ne všech zemích na západ od nás dávno překonaný,“ řekl poslanec Vít Rakušan.

Projednávat se bude také zákon o GDPR, který byl vrácen ze Senátu s pozměňovacími návrhy. "My jsme již od počátku prosazovali rakouský model, tedy vyjmout z povinnosti GDPR všechny obce 1. a 2. stupně. Proto podporujeme pozměňovací návrh senátorů, který právě toto opatření zavádí nejen pro obce, ale také pro školy či příspěvkové organizace, pro které může být jakákoliv vyšší pokuta za pochybení při práci s osobními údaji likvidační,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová.

Senát také poslal zpět do Poslanecké sněmovny s pozměňovacími návrhy tzv. „daňový balíček“, který novelizuje celou řadu změn v daňové oblasti. "Senátní verzi podporujeme i v případě daňového balíčku, protože obsahuje dva zásadní návrhy. Prvním je snížení sazby DPH na teplo s platností již od letošního července, čímž by se předešlo hrozbě zvýšení cen již před začátkem topné sezóny. Druhou prioritou je podpora urychlení digitalizace státní správy, kterou senátní verze předpokládá. Konkrétně je to prodloužení podání daňového přiznání elektronickou formou o jeden měsíc, což může zásadním způsobem motivovat živnostníky, aby si preferovali právě elektronickou formu daňového přiznání,“ dodala Věra Kovářová.

Senátoři na své únorové schůzi zamítli návrh zákona o zdanění církevních náhrad. Hnutí STAN se však domnívá, že návrh je protiústavní a senátor, právník a bývalý vysokoškolský pedagog Zdeněk Hraba, je připraven v případě přijetí podat k Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona. "Pokud Poslanecká sněmovna zákon opravdu přijme, jsem připraven s podporou velké většiny senátorů podat stížnost Ústavnímu soudu. A to především z jednoho zásadního důvodu. Zákon vykazuje znaky nepřípustné retroaktivity a jde proti obsahu smluv mezi církvemi a státem. Náhrada již byla církvím vydána a stát v tomto případě zneužívá své oprávnění vydávat zákony, aby pozměnil ve svůj prospěch, co nebyl schopný dojednat s druhou smluvní stranou. To je nebezpečný precedens, který může dlouhodobě poškodit důvěru v právní stát,“ řekl senátor Zdeněk Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…