STAN: Navrhovaný státní rozpočet neodpovídá potřebám 21. století

22.10.2019 14:37

Středobodem aktuálního jednání Poslanecké sněmovny bude první čtení návrhu státního rozpočtu pro rok 2020, které proběhne ve středu. Poslanci hnutí STAN budou hlasovat proti navrhované podobě, jejíž výsledek je schodek ve výši 40 miliard.

STAN: Navrhovaný státní rozpočet neodpovídá potřebám 21. století
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Čtyřicetimiliardový schodek považuji za výsměch občanům, obzvláště poté, co premiér v roce 2017 sliboval, že bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Ale i schodek by byl pochopitelný, pokud by šlo výrazně více do investic než mandatorních výdajů. Celý rozpočet neodpovídá svou strukturou moderní době. Působí to na mě tak, že ministryně financí vzala kapitoly z předchozích let a sem tam nahodile přihodila pár korun, podle toho, kdo si o ně řekl,“ okomentoval návrh státního rozpočtu Vít Rakušan.

„V době ekonomického růstu nejspíše projíme další rok. Je to krátkozraký přístup, na který v budoucnu všichni doplatíme. Vláda se ale odmítá inspirovat v hospodaření jiných států, které jen zjednodušením státní správy dokáží ušetřit 2 % HDP. Ministryně raději vyjde vstříc komunistům a za pár ústupků si koupí jejich potřebné hlasy,“ upozornil předseda hnutí STAN.

„Je ovšem smutné, že třicet let po revoluci je budoucnost státu závislá na rozhodnutí komunistů,“ dodal Rakušan.

Hnutí STAN bude navrhovat více peněz do školství, infrastruktury i na ochranu krajiny.

„My budeme v rámci druhého čtení jako každý rok prosazovat naše priority. Především navýšení kapitoly školství, která by měla v ideálním případě dosáhnout 5,5 % HDP. Chceme zvýšit zvýšit učitelů o celkových 15 %, aby se jejich výše přiblížila k doporučením OECD, ale i další investice do kapacit mateřských a základních škol. Budeme také navrhovat posílení oblastí pro boj se suchem, na opravy kulturních památek či vyšší investice do infrastruktury a údržby silnic II. a III. třídy,“ představila rozpočtové priority hnutí STAN poslankyně Věra Kovářová.

Budeme prosazovat schválení zpráv České televize, ke kterému v uplynulém týdnu nedošlo i přes sliby zástupců hnutí ANO.

„Po našem apelu se na čtvrteční jednání Sněmovny znovu podařilo zařadit zprávy ČT. Celé vystoupení z minulého týdne byla učebnicová ukázka fake news z úst poslanců, kterým se zamlouvá myšlenka destabilizace veřejnoprávních médií. I přesto věřím, že platí elementární dohody, a nakonec dojde ke schválení zpráv z roku 2016 a 2017, ke kterým nejsou žádné věcné výhrady,“ řekl Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…