STAN: Navrhujeme stabilitu rozpočtů obcí a měst

30.04.2016 10:00

Krajská organizace politického hnutí Starostové a nezávislí prostřednictvím krajských zastupitelů Radka Brázdy a Blanky Kolečkářové podala Zastupitelstvu Olomouckého kraje návrh legislativní iniciativy ve věci změny zákona o rozpočtovém určení daní (RUD).

STAN: Navrhujeme stabilitu rozpočtů obcí a měst
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

V návrhu zákona, který schválilo Zastupitelstvo Olomouckého kraje na svém zasedání v pátek 29. dubna, je navýšen podíl na celostátním hrubém výnosu daně z přidané hodnoty ze stávajících 21,4% na 23,58%, což fakticky znamená zvýšení příjmů obcí o 450 – 700 Kč na jednoho obyvatele. Olomoucký kraj svým usnesením deklaroval podporu zákonodárné iniciativě Pardubického kraje, který přišel jako první s tímto návrhem prostřednictvím krajské zastupitelky (STAN) Hany Štěpánové.

„Jsem rád, že krajské zastupitelstvo podpořilo jednohlasně návrh zákonodárné iniciativy na změnu RUD ve prospěch obcí a měst“, uvedl po hlasování starosta Troubek Radek Brázda.

Důvodem pro předložení návrhu je skutečnost, že koeficient výnosů DPH byl snížen v roce 2012 v souvislosti s důchodovou reformou a zavedením tzv. druhého pilíře, který byl zrušen. Příjmy obcí by se měly zvýšit také o 30% výnosu z daně z příjmů fyzických osob, což je motivačním prvkem obcí pro podporu podnikatelů, tyto byly před čtyřmi lety v souvislosti s důchodovou reformou obcím taktéž sníženy.

„Držovice patří mezi dvě obce v kraji, které dotace nečerpají, přesto se řadí mezi dynamicky se rozvíjející obec, což je zásluhou spravedlivějšího rozdělování peněz, díky hnutí Starostové a nezávislí“, míní starostka Držovic Blanka Kolečkářová.

Nutno podotknout, že Olomoucký kraj zákonodárné iniciativy na změny zákonů nevyužívá, což je škoda, poněvadž témat pro změnu by se jistě našlo více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.