STAN: Nová koalice se vrací ke starým pořádkům

06.12.2017 11:10

Hnutí STAN a ODS skládá stínovou radu kraje.

STAN: Nová koalice se vrací ke starým pořádkům
Foto: STAN
Popisek: STAN

Zastupitelé z hnutí Starostové a nezávislí spolu s kolegy z Občanské demokratické strany reagují na vznik nové středočeské  koalice ANO, sociálních demokratů a komunistů. Od dnešního začne pracovat stínová rada kraje, která má za cíl kontrolovat práci radních z opozičních lavic.

Oblast regionálního rozvoje dostal díky svým dlouholetým zkušenostem na starost Věslav Michalik, letitý starosta Dolních Břežan, bezpečnost má (a to i v rámci Poslanecké sněmovny) na starost Vít Rakušan.

Za dopravu a efektivní dopravní obslužnost má zodpovídat poslankyně Věra Kovářová, v minulosti jedna z iniciátorů petice „Ráthův škrtobus“. Jejím cílem tehdy bylo zachovat občanům Středočeského kraje základní dopravní obslužnost.

Životní prostředí je tématem pro Ivo Šance, bývalého starostu Kutné Hory. Oblasti sociálních věcí se bude věnovat Pavla Štrobachová, starostka Smečna, která se v oblasti sociálních věcí dlouhodobě pohybuje.

O resort kultury a památkové péče se bude ve stínové radě zajímat zastupitel Daniel Marek, investice ohlídá Zdeněk Hraba.

ODS bude ve stínové radě zodpovědná za celkem čtyři resorty: zdravotnictví, kterému se dlouhodobě věnuje Martin Kupka, Tomáš Havlíček si vzal na starost finance, majetek kraje a nakládání s ním bude mít v kompetenci Libor Lesák a konečně školství připadlo Janu Skopečkovi.

„Cílem stínové rady není kopírovat podobu skutečně vládnoucí krajské rad. Chceme představit odborné mluvčí, kteří budou přicházet s vlastními návrhy, a zároveň kontrolovat práci současné koalice,“ vysvětlil šéf středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalík.

„Jde nám o to, abychom dokázali v jednotlivých odbornostech nejen upozorňovat na vážné problémy v práci současné koalice, ale chceme také přicházet s vlastními návrhy, jak by se náš kraj měl dále rozvíjet. Nechceme být opozicí, která bude pouze pasivně hledat chyby, ale naopak budeme přinášet konkrétní rozumná řešení“, doplnil jej Martin Kupka z ODS.

Zastupitelé za STAN zároveň upozorňují na to, že s návratem sociálních demokratů do středočeské vlády se vracejí i praktiky, které zde byly dlouhá léta právě pod vedením ČSSD a jejich hejtmanů.

„Veškeré snahy o co největší transparentnost, zveřejňování všech smluv a správně vypsané veřejné zakázky, je tatam. ČSSD se vrací k tomu, k čemu byla léta zvyklá. Budeme dělat vše proto, aby se veřejnost dozvěděla, jak ANO spolu s komunisty a bývalými vládci kraje hospodaří,“ dodal Michalik.

Personální obsazení:

  • Regionální rozvoj - Ing. Věslav Michalik
  • Bezpečnost - Mgr. Vít Rakušan
  • Doprava - Ing. Věra Kovářová
  • Životní prostředí - RNDr. Ivo Šanc, CSc.
  • Sociální věci - Mgr. Pavla Štrobachová, MPA
  • Kultura - Mgr. Daniel Marek
  • Investice - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
  • Finance - Ing. Tomáš Havlíček, MBA
  • Zdravotnictví - Mgr. Martin Kupka
  • Školství - Ing. Jan Skopeček
  • Majetek - Libor Lesák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …