STAN: Podmínka za zlomeniny miminka? Ministr podá stížnost proti postupu státní zástupkyně

24.04.2023 12:12 | Tisková zpráva

Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) podala na ministra spravedlnosti Pavla Blažka interpelaci ve věci mediálně sledovaného případu paní Magdy, jejíž několikaměsíční miminko mělo po týrání ze strany vlastního otce mnohačetné zlomeniny.

STAN: Podmínka za zlomeniny miminka? Ministr podá stížnost proti postupu státní zástupkyně
Foto: STAN
Popisek: STAN

Ze zveřejněného rozsudku dle Urbanové, členky podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí, nevyplývají důvody pro navržení tak nízkého trestu, se kterým muž od soudu odešel, a je tak patrné pochybení na straně justice. Ministr v odpovědi na interpelaci uvedl, že podá stížnost pro porušení zákona.

O co šlo? Soud shledal obžalovaného vinným ze zločinu týrání svěřené osoby, a to za mnohočetné zlomeniny způsobené hrubým týráním půlročního miminka. Trestem je odnětí svobody na 30 měsíců s podmíněným odkladem na čtyři roky, což je téměř na dolní hranici trestní sazby. Státní zástupkyně dokonce navrhovala trest ještě nižší, přestože nebyly uvedeny prakticky žádné polehčující okolnosti, a naopak z rozsudku vyplývá několik přitěžujících.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

Zveřejněné odůvodnění nepředkládá dostatečné důvody k takto mírnému trestu za takto závažné a závadné chování k vlastnímu dítěti. To ostatně potvrzuje i rozhodnutí odvolacího soudu v této věci, kde je označen trest za „překvapivě shovívavý”. K jeho přehodnocení přesto nedošlo, protože se státní zástupkyně neodvolala.

Ve své odpovědi (ZDE) ministr spravedlnosti píše, že považuje zmiňovaný případ za alarmující a interpelaci vyhodnotil jako podnět ke stížnosti pro porušení zákona.

„Rozsudek je v této věci již neměnný, to všichni víme. Chceme ale využít všechny prostředky pro to, abychom nejen ukázali, kde a jak systém v ochraně paní Magdy a jejích dětí selhal, ale také jak měl viníka jejich traumat potrestat. A to měl v případě týrání takhle malého miminka i následků, které toto týrání má, rozhodně tvrději,” dodává k celé věci poslankyně Urbanová, spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…