Šafránková (SPD): Důchodový systém vyžaduje opravdovou a poctivou reformu

30.10.2020 15:45

Poslanecká sněmovna dnes projednávala návrh zákona o mimořádném finančním příspěvku ve výši 5 000 korun všem příjemcům starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů.

Šafránková (SPD): Důchodový systém vyžaduje opravdovou a poctivou reformu
Foto: archiv LŠ
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Všechny poslankyně a poslanci hnutí SPD samozřejmě tuto pomoc našim důchodcům podpořili. Byť bychom si, samozřejmě, představovali významnější valorizaci, zejména ve směru k důchodcům s nejnižšími měsíčními penzemi. Ostatně, o tento krok se již svými legislativními návrhy snažím dlouhou dobu.

Ale zcela zásadní otázkou, kterou tato vláda naprosto opomíjí a ignoruje, je problematika dlouhodobé udržitelnosti a stability našeho důchodového systému, včetně nutnosti provedení jeho klíčových parametrických změn. Chcete-li, můžeme to, zjednodušeně, nazvat důchodovou reformou.

Vládní hra na schovávanou

Pan premiér mi nedávno na ústní interpelaci, která se týkala právě kroků jeho vlády ve vztahu k důchodové reformě, odpověděl, že v podstatě žádná nebude – a svou odpověď doprovodil personální kritikou směřovanou do některých poradních ekonomických orgánů (jeho vlastní) vlády. Ano, několik měsíců jednala v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí tzv. Komise pro spravedlivé důchody, ale její jarní výstupy důchodovou reformou nazvat nelze. A hlavně - tyto výstupy zůstaly pouze „na papíře“, nemají žádné věcné a legislativní pokračování – a již se ho v tomto volebním období nejspíš ani nedočkáme.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Výmluvy na epidemii koronaviru v této souvislosti neobstojí. Naopak. Právě v situaci nastupující a hrozící ekonomické a sociální krize je povinností odpovědné vlády řešit otázku budoucnosti důchodového systému jako jednu z hlavních priorit. Ostatně, samo Programové prohlášení vlády, konstitutivní dokument této vlády říká: „Chceme důchodovou reformu. Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou důchodové reformy bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet.

Systém nastavený budoucí důchodovou reformou musí být dlouhodobě stabilní, srozumitelný a finančně zajištěný, proto bude změna realizována v podobě, která si získá širokou politickou a společenskou podporu.“ To jsou slova a sliby této vlády. Dnes zní spíše jako úryvek z nějaké kvalitní literatury žánru science fiction… Zvláště, když premiér vlády, která si toto napsala do svého programového prohlášení, v lednové Prima Partii prohlásil: „Já nevím, co je důchodová reforma. Já vím, že budeme zvyšovat důchody“. Není úplně jednoduché se v tom všem vyznat…

Zodpovědnost vůči našim dětem

Ale klíčové otázky zůstávají nezodpovězeny, tři roky byly v tomto ohledu v podstatě promarněny. Vůči současným, a hlavně vůči budoucím, seniorům a vůbec vůči všem plátcům daní a povinných pojistných odvodů je to krajně neseriózní. Každý rok odkladu nás bude bolet. Každá budoucí zodpovědná vláda bude muset urychleně hledat široký politický a společenský konsensus mj. nad těmito výzvami a tématy:

  • Jak bude nastavena hranice věku odchodu do důchodu?
  • Bude napevno svázána s povinnou dobou odvodů povinného pojištění?
  • Změní se rozsah tzv. náhradní doby pojištění? A jak?
  • Bude se hýbat s náhradovým poměrem?
  • Jak finančně a daňově odměníme a zvýhodníme ty seniory kteří i po dosažení důchodového věku dobrovolně a z vlastní vůle, vedle pobírání starobního důchodu i nadále setrvávají v zaměstnání a pomáhají tak udržovat náš důchodový systém nad vodou?
  • Budeme v rámci důchodového systému výrazně bonifikovat výchovu dětí jako naprostý základ jeho udržitelnosti? Nebo snad ne? A proč?

My v SPD jsme na takovou debatu, včetně konkrétních návrhů, připraveni okamžitě.

(převzato z Profilu)

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…