Šafránková (SPD): Kdo brání ukončení zneužívání sociálních dávek?

29.07.2021 7:33

Včera bylo na programu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny třetí, závěrečné, čtení návrhu na rozsáhlé změny zákona o pomoci v hmotné nouzi, který jsem za hnutí SPD zpracovala a předložila již v roce 2019.

Šafránková (SPD): Kdo brání ukončení zneužívání sociálních dávek?
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Návrhu, jehož primárním cílem je ukončení zneužívání sociálních dávek tzv. nepřizpůsobivými, tedy občany, kteří obcházejí, anebo přímo porušují, zákony  pří žádostech o přiznání sociální pomoci či podpory a kteří tedy čerpají – mnohdy – dlouhodobě – sociální dávky neoprávněně. Osobami, které se odmítají živit prací
a které poctiví a pracující  občané  léta „sponzorují“ ze svých daní.

Tuto praxi jsme chtěli ukončit, nejlépe již dnes. Ovšem díky poslancům Pirátské strany a jejich obstrukcím, které trvají už mnoho měsíců, se to – zatím ještě – nepodařilo.

Ale alespoň je již zcela zřejmé, že Piráti tím, že odmítají, aby se o tomto návrhu demokraticky hlasovalo, jednoznačně podporují zneužívání veřejných peněz v našem sociálním systému a nehájí zájmy slušných daňových poplatníků. Naopak, hájí zájmy těch, kteří náš sociální systém dlouhodobě vysávají – ať už jsou to jednotlivci, anebo některé neziskové organizace  či tzv. obchodníci parazitující na byznysu se sociálními dávkami.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

O co jde v návrhu SPD

Náš návrh má za tedy za ambici ukončit zneužívání sociálních dávek pomoci v hmotné nouzi a obcházení zákona při jejich čerpání a při podávání žádostí o ně. Tím dojde i k nemalé úspoře veřejných výdajů. Návrh také vrací sociálním dávkám jejich původní smysl, být přechodnou finanční pomoci pro občany v krátkodobé existenční tísni, pro občany (a rodiny s dětmi) s nízkými pracovními příjmy a pro občany, kteří z objektivních důvodu již pracovat nemohou, jako jsou naši senioři a zdravotně postižení.

Návrh rovněž – prakticky poprvé v novodobé historii -  vnáší řád a jasná pravidla do vyplacení dávek na bydlení, kde nastavujeme podmínky pro minimální hygienické a technické standardy bytů, na které lze vyplácet sociální pomoc a podporu, což všechny dosavadní vlády hrubě zanedbaly. 

Jde o návrh zákona, který obsahuje celkem téměř osm desítek konkrétních úprav, které povedou k vyšší efektivitě a spravedlnosti našeho sociálního systému.

Konkrétní kroky v zájmu slušných a pracujících občanů

Jde mimo jiné o navázání výplaty sociálních dávek na povinnou docházku děti do povinného posledního ročníku mateřské školy, o snížení částky životního minima pro subjekty pobírající sociální dávky tam, kde žadatel, nebo určitý člen domácnosti, nemá žádný příjem z práce ani z podnikání a není ani veden v evidenci úřadu práce jakožto žadatel o zaměstnání.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Dále navrhujeme zavedení povinnosti prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti osoby v evidenci úřadu práce (např. chodit na pohovory, na rekvalifikaci apod.) z důvodu nemoci či úrazu, tedy zavedení obdoby tzv. neschopenky (s možností kontrol a sankcí).

Návrh obsahuje i zavedení minimálních hygienických a technických standardů v bytech, na které se čerpá doplatek na bydlení či příspěvek na bydlení. Navrhujeme rovněž povinnost dát byt v určité lhůtě do souladu s těmito standardy, jinak bude příslušná  dávka odebrána.

Návrh též dává úřadu práce právo  ihned odebrat dávky na bydlení těm jejich příjemcům, kteří odmítnou pracovníkům úřadu práce vstup do bytu a provedení úřední kontroly na místě (např. vtom směru, kolik žije v bytě osob, zda stav odpovídá údajům v žádosti o dávku apod.)

A navrhuje se třeba i prodloužení doby, na kterou lze v případech porušení zákona  dávku odebrat, a to  ze tří na šest měsíců.

Co jsem včera chtěla říci

Včerejšího jednání jsem se ze zdravotních důvodů nemohla zúčastnit osobně, což mě nesmírně mrzelo a ještě stále mrzí. Projev, který jsem k této příležitosti měla připraven, tak přednesla kolegyně poslankyně Monika Jarošová, které za to – i touto cestou – velice děkuji.

Zde je jeho text:

„Vážené kolegyně, vážení kolegové,

chci Vám dnes především moc poděkovat za všechny dosavadní debaty nad naším návrhem na změny zákona o pomoci v hmotné nouzi a některých dalších, souvisejících zákonů. Byla to dlouhá, někdy celkem trnitá, cesta – ale současně cesta a práce, které mě nesmírně obohatila a která, pevně věřím, přispěla  - a hlavně ještě přispěje -  ke zkvalitnění naší sociální legislativy a praxe v oblasti systémů sociálních dávek.

Návrh, který dnes projednáváme v závěrečném čtení, je výsledkem více než dvouleté tvrdé práce, výsledkem stovek odborných a politických jednání. Mnozí z Vás to dobře víte z vlastní zkušenosti, protože jste se mnou v průběhu času začali na úpravách tohoto návrhu spolupracovat – a i za to Vám moc děkuji.

Chci opravdu upřímně poděkovat každému, kdo se na této spolupráci podílel a kdo k ní přispěl: jsou to zejména kolegové Marek Novák, Jana Pastuchová, Eva Fialová, Hana Aulická Jírovcová, Alena Gajdůšková, Jan Bauer a rovněž i někteří další. Je nepochybné, že se nám společně podařila opravdu mimořádná věc a nyní je před námi poslední, ale ten naprosto zásadní a rozhodující krok – dotáhnout naše snažení do úspěšného konce, kterým je finální schválení návrhu ještě v tomto volebním období. Tak, aby začal co nejdříve fungovat v každodenní praxi. Chci také poděkovat zástupcům ministerstva práce a sociálních věcí za korektní a kooperativní přístup, zejména v poslední fázi přípravy komplexního pozměňovacího návrhu k naší původní předloze.

Kolegyně a kolegové, základní myšlenkou našich návrhů je snaha, aby z veřejných peněz vyplácená pomoc v hmotné nouzi a státní sociální podpora sloužily pouze  jako nezbytná pomoc těm občanům, kteří se dostali do určité existenční krize a snaží se z ní vlastními silami a vlastní prací dostat. Anebo též jako nezbytná, nutná a potřebná pomoc těm našim spoluobčanům, kteří již z objektivních důvodů pracovat nemohou, jako jsou například senioři a zdravotně postižení. To vše za splnění přesně a striktně daných zákonných podmínek a parametrů.

Náš návrh zavádí do systému sociálních dávek přehledná pravidla a řád a vrací mu jeho původní smysl – být záchrannou sítí (nebo, chcete-li, záchrannou trampolínou) pro okamžiky nenadálých životních krizí. A naopak - sociální dávky nesmí být již nadále vypláceny těm osobám, které se dlouhodobě vyhýbají práci, ačkoli pracovat mohou, různými způsoby  podvádí naše úřady a náš stát  - a v konečném důsledku i své spoluobčany, kteří je dlouhodobě a nedobrovolně  financují. Cílem našeho návrhu je též ukončení praxe, kdy pro některé subjekty je čerpání dávek velmi výhodným a bezpracným  byznysem. A ukončení, anebo alespoň maximální omezení, nemravného obchodu se sociálními dávkami, například skrze dávky na bydlení  v předražených a často zdevastovaných bytech a ubytovnách.

Nenechat se vydírat

A také prevence proti vzniku a rozšiřování  tzv. vyloučených lokalit, které jsou ostudou našeho státu a v podstatě ostudou nás všech, kteří máme kompetenci ovlivňovat podobu našeho sociálního systému. Sama jsem navštívila mnoho takových lokalit a hovořila jsem zde s místními občany, se sociálními pracovníky, s učiteli, s řediteli škol a s funkcionáři místních samospráv – takže mám o katastrofálním stavu v této oblasti i o jeho příčinách a možnostech jeho řešení a nápravy celkem jasnou představu. A mohu konstatovat, že náš návrh má mezi těmito lidmi drtivou podporu. A má i naprosto většinovou podporu mezi pracovníky úřadů práce  - napříč jejich hierarchií a napříč celou republikou.

Je povinností nás, volených politiků, abychom neakceptovatelný stav v oblasti zneužívání sociálních dávek změnili. Neexistuje žádná relevantní omluva, čí spíše výmluva, proč bychom to dělat neměli. A proč bychom měli pokračovat v neudržitelné praxi pojetí sociálních dávek jako jakéhosi výpalného pro skupiny osob, které v jejich inkasování nalezly alternativu k poctivé práci – jen ve jménu jakéhosi falešného klidu a strachu před tím, že po odebrání neoprávněně čerpaných dávek budou získávat prostředky trestnou činností. To je argumentace, na kterou nelze nikdy přistoupit.

Ve jménu všech slušných a pracujících občanů, ve jménu všech poctivých zaměstnanců úřadů práce, kteří v nelehké pozici hájí zájmy státu, za což jim velmi děkuji. Moc Vám děkuji za pozornost a za spolupráci! A nejvíce ze všeho vám děkuji za hlasy, kterými náš návrh nyní podpoříte!“

Říká se, že naděje umírá poslední. Doufejme, že toto staletími prověřené úsloví dojde svého naplnění i v případě návrhu SPD na ukončení masivního zneužívání sociálních dávek…

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…