Šafránková (SPD): Kompenzační bonus potřetí – a opět nespravedlivě

18.02.2021 17:57

Dnes se bude v poslanecké sněmovně, mimo jiné, projednávat i aktuální vládní návrh zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2021.

Šafránková (SPD): Kompenzační bonus potřetí – a opět nespravedlivě
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Jedná se o novou (již třetí) variantu úpravy finančních kompenzací pro osoby samostatně výdělečně činné, pro společníky společností s ručením omezeným a pro zaměstnance pracující na tzv. dohody mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti), jejichž pracovní a výdělečná činnost byla postižena vládními omezujícími opatřeními v souvislosti s epidemií koronaviru. Přičemž tato norma pokaždé byla – a nyní opět je – diskriminační ve vztahu ke společníkům společností s ručením omezeným.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Diskriminace mnoha eseróček

A to v tom smyslu, že umožňuje přístup  k tomuto finančnímu kompenzačnímu bonusu (nyní ve výši až 1 000 Kč denně) pouze těm osobám, které jsou spolumajiteli eseróček tvořených  maximálně dvěma společníky. S určitou výjimkou pro společnosti tvořené rodinnými příslušníky  (dle velmi úzké a restriktivní vládní  definice rodiny, která ani neodpovídá vymezení příbuzenských vztahů v Občanském zákoníku).

Jestliže současný vládní návrh přiznává nárok na kompenzační bonus pouze těm podnikajícím osobám, jejichž výdělečná činnost byla v období od loňského března (začátek epidemie koronaviru)  významně zasažena v důsledku krizových vládních opatření – např. z důvodu nutnosti uzavření (popř. omezení provozu) provozovny, anebo v důsledku omezení poptávky  po jejich  výrobcích či službách - je zcela evidentní, že se současné jedná o subjekty (živnostníky a společníky eseróček), které v přímém důsledku těchto  restrikcí přišly o veškeré své příjmy – anebo o valnou většinu z nich.

A to bez ohledu na to, kolika členy (společníky) jsou například takto postižené společnosti s ručením omezeným tvořeny. Epidemiologické restrikce mají enormní ekonomický dopad na všechny subjekty v příslušných odvětví podnikání (obchodu a služeb) naprosto bez rozdílu. Protože měsíčním příjmem uzavřeného kadeřnictví, ať má dvě nebo tři spolumajitelky, je vždy velká červená nula…

Nehledě na to, že mnohdy je důvodem vzniku společnosti s ručením omezeným s více než dvěma společníky ta skutečnost (a nutnost), že v nižším počtu osob nebylo možné složit poměrně vysoké tzv. základní jmění nutné pro vznik právnické osoby tohoto typu.

Návrh z pera SPD

To znamená, že se ve významné většině případů jednalo (a jedná) o společnosti (firmy) a osoby, jejichž příjmy a úspory nebyly a nejsou v žádném případě tak extrémně vysoké, aby jim mohly zajistit důstojné přežití v době, kdy již téměř jeden rok nemohou realizovat svou výdělečnou činnost.

Proto, společně s kolegyní poslankyní Monikou Jarošovou, za hnutí SPD navrhujeme z textu zákona zcela vypustit ono diskriminační a nepřijatelné omezení v přístupu ke kompenzačnímu bonusu pro společníky eseróček týkající se počtu osob, kterými jsou tyto společnosti tvořeny.

Jediným kritériem zde musí být pokles jejich příjmů v důsledku zákazu či omezení podnikání vládními omezujícími opatřeními souvisejícími s epidemií koronaviru.

Nárok na veřejnou finanční pomoc v současné těžké době musí mít všichni občané, kterým stát zakázal provozovat výdělečnou činnost, a to bez jakéhokoli rozdílu. Nesmíme ponechat nikoho z nich již téměř rok bez příjmu, což se v případě mnoha společníků eseróček právě děje!

Převzato z Profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.