Samohýl (HOPB): Jihočeské školství potřebuje koncepci a odvahu

15.08.2016 13:08 | Zprávy

Krajské školství je jedním z hlavních témat koalice PRO JIŽNÍ ČECHY, kterou tvoří STAN, HOPB a TOP 09. Nad problematikou se zamýšlí náš kandidát, vysokoškolský učitel, PhDr. Jan Samohýl, Th.D.

Samohýl (HOPB): Jihočeské školství potřebuje koncepci a odvahu
Foto: PRO JIŽNÍ ČECHY
Popisek: Jan Samohýl

Školství v kraji je významně poznamenáno nekoncepční politikou MŠMT a špatnou informovaností, což se aktuálně ukázalo na tématu společného vzdělávání (inkluze) a na představách ministerstva školství revidovat financování regionálního školství. Jihočeský kraj trpí nevyváženou strukturou středních škol v kraji, kde současné vedení není schopno posazovat svoji vizi vzdělávání. Současné vedení kraje nenašlo odvahu k řešení sítě a struktury středních škol v Jihočeském kraji. Hlavní cílem by nemělo být rušení a slučování škol, tedy hledání úspor, ale idea vzdělávání v kraji.

Je nutné také řešit situaci kvalitního technického vzdělávání, po kterém je na trhu práce stálá poptávka. Zvýšit by se měla tím i atraktivita a úroveň učebních oborů v základních profesích. Spolupráce a podpora základních škol, zvláště na menších obcích, spolu s podporou sportu a volnočasových aktivit mládeže, je nedostatečná. Důležitá je i podpora spolupráce Jihočeské univerzity s podnikateli a firmami v oblasti přenosu výsledků výzkumu do praxe.

Pro rozvoj kraje má školství ještě jednu důležitou roli, a to je úloha kulturní. Školy ve městech a obcí by měly být centry života, kultury a inspirace. Budeme tedy podporovati venkovské střední školy, a to nejen v několika větších okresních městech, což by mohlo přispět k dalšímu zamezování vylidňování venkovských oblastí. Podpoříme i z krajských prostředků školy, které jsou těsně pod minimálním normativem počtu žáků, i z důvodu oživování života v obcích a osídlování venkova. Právě školy v obcích mohou být nositeli obnovující se kultury.

Pasivita a ideová předpojatost se konkrétně ukázala ve chvílích, kdy kraj nepodpořil vznik Waldorfského lycea, které by navázalo na dvě fungující ZŠ tohoto typu v kraji. Osobní spory pak vedly k omezení fungování Britského centra v Českých Budějovicích.

Významná témata se týkají také mládeže a sporu. Je nutné zavedení jasných, transparentních a dlouhodobě neměnných pravidel pro podporu sportu, tělovýchovy a volnočasových aktivit, zvláště mládeže. Budeme posilovat granty podporující sportovní činnosti výkonnostního a zvláště masového sportu, s upřednostněním podpory mladých sportovců. Podpoříme a zintenzivníme prevenci negativních jevů mezi mládeží. Podpoříme vedoucí kroužků, trenéry a vychovatele v mimoškolní výchově.

V oblasti školství je před námi v Jihočeském kraji řada úkolů. My však máme dostatek erudice a odvahy se k těmto výzvám postavit aktivně a odpovědně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.