Šarapatka (BPP): Zemanova sázka na rozvoj vztahů s Čínou

28.03.2016 22:32

Prezident Zeman a jeho zahraničně-politický tým si návštěvou čínského prezidenta připisují velký úspěch.

Šarapatka (BPP): Zemanova sázka na rozvoj vztahů s Čínou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Milan Šarapatka

Návštěva čínského prezidenta je nepochybně největší zahraničně - politickou událostí v České republice za poslední období. Čína je světovou mocností, konkurující zcela nepokrytě Spojeným státům a dalším velmocem, je druhou největší ekonomikou světa a je otázkou krátké doby, kdy nejspíše přeskočí i Spojené státy. Je proto jen logické, aby se Česká republika snažila o co nejintenzivnější ekonomické vztahy s touto zemí.

Přestože lze mít na politický systém Číny různé názory, hysterická kampaň proti návštěvě čínského prezidenta působí, z úst hlupáků, jak jinak než hloupě. Za prvé si téhož prezidenta považovali za čest s velkou pompou v poslední době přivítat hlavy takových států jako je například Velká Británie nebo Francie. A za druhé je velmi příznačné, že nejvíce kritiků prezidentské návštěvy se ozývá s tábora Zemanova neúspěšného rivala při prezidentské volbě, z opoziční TOP 09. Její touha po zviditelnění, při současné absenci opravdových politických témat a strmém pádu volebních preferencí této strany, je až paranoidní. Jen potvrzuje, jak prezident Zeman touto návštěvou trefil do černého.

Ačkoli se politické systémy Číny a České republiky v mnohém liší a ČR je pevnou součástí EU a NATO, je pro ČR s její jednoznačně exportně orientovanou ekonomikou nesmírně důležité, aby měla se zemí jako je Čína korektní, předsudky nezatížené vztahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…