Schillerová (ANO): Je načase, aby vláda začala konečně bojovat za české občany a firmy

11.10.2022 16:57

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k projednání bodu, nazvaného Růst inflace a dopady na domácnosti a firmy

Schillerová (ANO): Je načase, aby vláda začala konečně bojovat za české občany a firmy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní předsedkyně.

Já také vystupuji s návrhem na nový bod na pořad této schůze. Trošku jsem zklamaná, jak je tady málo členů vlády, vidím jenom pana ministra zdravotnictví, ráda ho vidím, dobrý den. Ale myslím si, že je na to, že začíná schůze, poměrně tedy - ne poměrně, ale určitě malé zastoupení představitelů vlády.

Tak, a teď k tomu bodu. Já navrhuji zařadit bod, a to jako první bod dnešního jednacího dne, s názvem Růst inflace a dopady na domácnosti a firmy. Dovolte, abych zareagovala na dnes publikovaný vývoj indexu spotřebitelských cen, publikovaný Českým statistickým úřadem, který dosáhl meziroční výše 18 %, což je o 0,8 procentního bodu více než v minulém měsíci, tedy v srpnu. Nejvíce k tomuto zrychlení přispěly položky v oddíle bydlení, primárně ceny energií a paliv. Zrychlil růst cen elektřiny na 37,8 %, zemního plynu na 85,9 %, tuhých paliv na 55,8 %, také však rostou ceny potravin, například ceny mouky meziročně o 61 %, ceny drůbežího masa o 36,7 %, polotučného trvanlivého mléka o 50,1 %, másla o 50,5 % a podobně.

Abychom si to dokázali představit v reálných číslech, mám pro vás přichystaný nárůst cen potravin v období, kdy jsme odcházeli z vlády a ze současnosti. Máslo dle dat Českého statistického úřadu - 168,87 koruny za kilo, nyní je cena másle 222,02 koruny za kilo. Chléb stál 29,82 koruny za kilo, dnes stojí 40,97 koruny za kilo. Kuřecí celé - 58,44 koruny, dnes lidé zaplatí 76,90 koruny za kilo. Vaječné těstoviny stály 51 korunu za kilo, dnes lidé zaplatí 71,27 koruny za kilo. Pomeranče stály 25,13 koruny za kilo, dnes 41,17 koruny za kilo. Eidam vyšel na 163,15 koruny za kilo, nyní vyjde na 211,82 koruny za kilo. Papriky stály 56,93 koruny za kilo, dnes stojí 66,49 koruny za kilo. Hladká pšeničná mouka dříve stála 14,41 koruny za kilo, dnes stojí 21,21 koruny za kilo. Pečivo pšeničné bílé stálo 45,35 koruny za kilo, dnes stojí 60,94 koruny za kilo. Cukr krystalový vyšel na 14,16 koruny za kilo a nyní stojí 18,21 koruny za kilo. Hovězí maso zadní bez kosti stálo 220,21 koruny za kilo, nyní stojí 278,29 koruny za kilo.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Tento mimořádný nárůst cen pocítily téměř všechny společenské vrstvy. Nemůžeme před tím zavírat oči. Třetina domácností má problém vyjít se svými finančními prostředky. České domácnosti reálně chudnou. Pokles reálných příjmů je pro třetí kvartál roku 2022 predikovaný ve výši téměř deseti procent. Lidé dnes žijí z úspor, které si vytvořili za naší vlády. V tomto období se podařilo zvýšit míru úspor domácností v procentech disponibilního příjmu až na hranici 21 procent. Dnes, kdy to ještě není ani rok od začátku vlády této pětikoalice, se nachází míra úspor domácností téměř na polovině své původní velikosti, a to na 12 procentech disponibilního důchodu domácností.

Absolutní neakceschopnost vlády se projevila i v propadu důvěry občanů a firem ve schopnosti této vlády. Podpora vlády Petra Fialy je na minimální úrovni. Česká republika má stále jednu z nejvyšších inflací ze zemí Evropské unie. Kromě zvyšování cen energií a potravin dochází například v souvislosti se začátkem školního roku ke zvyšování poplatků v mateřských školách, poplatků ve školních družinách, a tak dále. A to již nezmiňuji, že se dovozní ceny meziročně zvýšily o 24 procent a dovozní ceny plynu bezmála o 440 procent.

Milá vládo. Dnešní situace je již natolik složitá, že se české domácnosti a firmy dostávají do bezprecedentních problémů, kterým tato vláda měla do jisté míry možnost předejít. Bohužel pro nás všechny selhala. To, jak je pětikoalice arogantní, bezohledná a společně s její nepředvídatelností, vede jen k nejistotě mezi českými občany a firmami. Tak zdůrazňuji, že je načase, aby začala konečně bojovat za české občany a za firmy. Proto navrhuji tento nový bod do pořadu schůze s názvem - znovu opakuji - Růst inflace a dopad na domácnosti a firmy. Navrhuji ho zařadit jako první bod dnešního jednacího dne.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…