Schillerová (ANO): Ministr Stanjura předvádí vlastní nekompetentnost v přímém přenosu

11.09.2022 19:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ministrovi financí za ODS Zbyňku Stanjurovi.

Schillerová (ANO): Ministr Stanjura předvádí vlastní nekompetentnost v přímém přenosu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

Plánované výdaje státu přesáhly bezprecedentní výši 2 biliony Kč. Do voleb šla vládní koalice s kolovrátkem, že naše vláda brutálně zadlužila tuto republiku. Paradoxně to opakuje stále dokola, což je teď při pohledu na výkon ministra financí hodně úsměvné.

A jaká je pravda? V roce 2013, kdy jsme resort přebírali, byl dluh sektoru vládních institucí ve výši 44,4 % HDP. Když jsme odcházeli, bylo to 41,9 % HDP. A to navzdory tomu, že jsme vládli v období největší zdravotnické krize v historii této republiky, během které jsme byli nuceni přistoupit k bezprecedentním restriktivním opatřením a masivní pomoci lidem, živnostníkům, firmám. Podařilo se nám tak udržet nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a podařilo se nám udržet i sociální smír. Právě sociální smír se za současné vlády již hroutí a nárůst nezaměstnanosti bude následovat.

Za celou historii České republiky měli přebytkové rozpočty jen tři ministři financí. Byl to Václav Klaus, Andrej Babiš a já. Ministr Stanjura zatím jen ukázal, že rozpočet pořádně ani neumí sestavit.

Jak ve své zprávě povrdila i Národní rozpočtová rada není v návrhu rozpočtu 2023 žádný náznak konsolidace veřejných financí ani žádný náznak řešení strukturálního deficitu. Žádný takový náznak není ani v rozpočtovém výhledu na roky 2024 a 2025, což rozpočtová rada označuje za alarmující. Koalice opět pošlapala další ze svých vlajkových volebních slibů. Ministr Stanjura se schovává za mimořádné příjmy z inflace. A to nemá s konsolidací veřejných financí nic společného. Navíc vláda není schopná, nebo nechce, použít tyto mimořádné příjmy pro zmírnění dopadů krize. Oproti tomu chce zvyšovat daně, přemýšlí o zavedení poplatků ve zdravotnictví nebo o privatizaci státních podniků. Jistě si všichni pamatujeme, že vláda ODS nás v minulosti již o spoustu strategických státních podniků připravila. ODS se nepoučila, a vše se tak opakuje.

Právě díky inflaci vybere státní kasa do konce roku 2022 od lidí a firem na DPH, příjmových daních a pojistném o 127 mld. navíc. Stát je subjektem, který tak na současné inflaci nejvíce a tiše profituje. Co z těchto obřích příjmů navíc mají domácnosti, které drtí právě dopady inflace? Jen naprosto nedostatečnou pomoc. Jedna domácnost letos dostane prostřednictvím faktur za energie v průměru nic neřešící 2-3 tisíce korun. Při současných cenách energií a výši záloh je to minimum z minima, pomoc pod rozlišovací schopnost.

A teď pozor, vláda na pomoc s energiemi počítá s 66 mld. na nadcházející topnou sezónu, letos 16 mld. a 50 mld. v příštím roce. Přitom návrh rozpočtu 2023, který již poslal ministr Stanjura na vládu, s těmito očekávanými výdaji vůbec nepočítá! Prostě tuto položku v návrhu rozpočtu nenajdete. Má slova opět potvrzuje zpráva Národní rozpočtové rady. Ministr Stanjura, obklopený svými dobře placenými poradci, tak předvádí vlastní nekompetentnost v přímém přenosu, porušování rozpočtových pravidel není pro pana ministra očividně problém. Plánované rozpočty z dílny Zbyňka Stanjury jsou jeden velký chaos.

Takové přerozdělení rozpočtu považuji za krajně nezodpovědné. Firmám tento kabinet doposud nepomohl doslova ani jednou korunou. A firmy již reagují, začínají propouštět, začínají uzavírat své provozy, bankrotují. Firmy platí daně, zaměstnanci platí daně. Uvědomuje si vláda, že kolaps soukromého sektoru bude mít fatální dopad na udržení rozpočtů?

A taková pikantnost na závěr, příklad rozporuplného a dvojího pohledu ministra Stanjury na soukromý sektor:

23. 6. Twitter ministra Stanjury:

„Zrušení EET začala projednávat Poslanecká sněmovna. Podnikatelé už nebudou sprostí podezřelí. kteří se musí neustále vyviňovat a online dokazovat svou nevinu.“

1. 7. Seznam, rozhovor s ministrem Stanjurou k dani z mimořádných zisků:

„Žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist. Takovou operaci je potřeba udělat rychle. Subjekty jsou schopné se přizpůsobit, optimalizovat si budoucí daně. Debata vytváří prostor, aby na to zareagovaly dopředu.“

Tyto výroky ministra financí od sebe dělí pouhý jeden týden.

Jde jen o ideologický boj koalice, kdy zákon o EET je špatný jen proto, že ho prosadilo hnutí ANO. V takovém případě mluví o EET jako o kriminalizaci podnikatelů a firem. Naproti tomu, když potřebuje ministr Stanjura dostat z firem a podniků další příjmy do rozpočtu, bez mrknutí oka je nařkne z toho, že jsou schopni si daně „přizpůsobit“, pokud stát nebude konat tiše a rychle.

Pane ministře, promrhal jste 8 měsíců, teď začněte konečně pracovat na tom, co jste všechno nasliboval. Zatím děláte přesný opak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …