Schillerová (ANO): Toto není počítačová hra, pane ministře

24.10.2022 10:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k informacím členů vládní koalice o zavedení tzv. válečné daně neboli windfall tax

Schillerová (ANO): Toto není počítačová hra, pane ministře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

Ministr Stanjura: Za chaos okolo daně z neočekávaných zisků mohou novináři, kteří se moc ptají, a Jurečka, který moc odpovídá!

Největší „zásluhu“ má ovšem sám pan Stanjura, protože nejraději nekomunikuje vůbec s nikým - a to hlavně s opozicí a s novináři. Do minulé středy to byla jen vláda chaosu, po minulé středě je to již vláda chaosu s vysokým potenciálem destrukce. A pan ministr financí Stanjura na tom má lví podíl. A svoji neschopnost může svalovat, na koho chce, může se snažit být neviditelným, zavírat se před médii, odmítat komunikovat s opozicí. Pak jsme ale na nejkratší cestě k naprostému rozvratu, na kterou jsme se s touto vládou zřejmě již vydali.

Co se vlastně ve středu stalo? Vládní koalice vypustila další ze svých neřízených komunikačních střel. Odpálil ji vicepremiér Marian Jurečka s místopředsedkyní sněmovny Olgou Richterovou a s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Janem Jakobem. Přímý zásah tentokrát dostala pražská burza.

V úterý večer a ve středu před jednáním vlády tito koaliční politici totiž potvrdili, že se lídři pětikoalice dohodli na zavedení tzv. válečné daně neboli windfall tax retroaktivně, tedy již za rok 2022. Aby na konci dne ministr Stanjura oznámil, že platí původní plán, tedy že tato daň bude platit až od roku 2023. Co se stalo v mezidobí, mezi těmito prohlášeními? Okamžitě reagovala pražská burza propadem akcií u části firem, bank a nejvíce u ČEZ. Za pár hodin tyto významně kurzotvorné výroky způsobily škody přes 31 miliard korun. A my se budeme na půdě Sněmovny důrazně ptát, zda šlo „jen“ o další neuvěřitelný komunikační přešlap této vládní koalice, nebo zda šlo dokonce o záměr a někdo náramně zbohatnul.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí

Celý zákon o válečné dani je, jak to bývá u této vlády již normou, zahalen do mlhy netransparentnosti. Ministr Stanjura má totiž silný žaludek a přichází s dalším podrazem na voliče. Oznámil, že tuto zcela novou daň chce vláda přijmout formou pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku, který má být projednáván v úterý. Ministr Stanjura se tak zoufale snaží vyhnout řádnému legislativnímu procesu, vyhnout se připomínkovému řízení, zkrátit opozici čas seznámit se s parametry. Mé dotazy k parametrům zůstaly ministrem nezodpovězeny. Vláda tak vědomě a opakovaně obchází opoziční strany, a tím bezprecedentně upírá práva jejich voličů. Je to nehorázné a systematické pošlapávání principů parlamentní demokracie.

Lidé České republiky se stali zajatci svévole a ega ministra financí, který si z rozpočtu udělal pokusnou laboratoř. Se svojí armádou externích expertů zvládl realizovat absolutní nulu z vládních slibů, naopak plánuje souhrnný schodek 1200 miliard, který ovšem bude s nějvětší pravděpodobností ještě vyšší. Svůj chaos a tristní nekompetenci se snaží na půdě Sněmovny přikrýt nekomunikací, ale také nebezpečně nestandardními postupy na samotné hraně zákona. Přináší tak jen zmatek, chaos a sžírající nejistotu, jak pro lidi, tak pro firmy, které se nemohou připravit na nic, ani na vlastní bankrot, protože jim chybí informace.

Toto není počítačová hra, pane ministře, Vy si zahráváte s osudem české ekonomiky a celé země. A toto Vás také dožene, pokud ovšem nemáte v plánu systém parlamentní demokracie zcela rozbít. Takové známky Vaše dlouhodobě nestandardní jednání totiž vykazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…