Schillerová (ANO): Výroční zpráva NKÚ je v řadě bodů odtržená od reality

05.04.2022 20:04 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výročná zprávě Národního kontrolního úřadu.

Schillerová (ANO): Výroční zpráva NKÚ je v řadě bodů odtržená od reality
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně Alena Schillerová

Výroční zpráva NKÚ k hospodaření státu v roce 2021 je v řadě bodů odtržená od reality. Naší vládě vyčítá zejména pokračující podporu pro podnikatele, zvýšení platby za státní pojištěnce a navýšení peněz pro kraje, což je naprosté nepochopení situace, v níž jsme se nacházeli. Rok 2021 byl pro velkou část podnikatelů ještě horší než rok 2020 a díky naší rozsáhlé podpoře, po které mimochodem volala i opozice, tu nedošlo k hromadnému krachu firem a podniků. Podařilo se nám udržet ekonomický růst a nezaměstnanost zůstala nejnižší v celé EU. I za zvýšením plateb za státní pojištěnce si zcela stojím. Zejména v kontextu dnešních událostí se to rozhodnutí ukazuje jako naprosto správné. Pokud bychom ten krok neudělali, už dnes by pojišťovny musely sahat do svých rezerv a brzy by došlo i k omezení poskytované péče.

Výtka k navýšení peněz krajům je jak z jiného vesmíru. I kraje měly vlivem pandemie zvýšené náklady, ale především díky tomuto nárůstu skončilo hospodaření krajů v přebytku 7, 9 mld. a obce dokonce v přebytku 33 mld. To jsou peníze, které teď například mohou využít na řešení uprchlické krize.

Poslední kapkou neobjektivnosti a neférovosti je, že nám zpráva vyčítá i nárůst výdajů za státní zaměstnance – tedy učitele, zdravotníky, policisty, vojáky nebo hasiče. Ano, rekordně jsme zvyšovali platy a v době covidu také vypláceli za jejich mimořádné úsilí spravedlivé odměny. Výtka k tempu zadlužování je také nemístná. Porovnat jen rok 2021 a 2020, kdy jsme se za výhodných podmínek předfinancovali, a nevzít v úvahu celé covidové období zkrátka nelze, dochází tak k vědomému zkreslení. Kdyby NKÚ vzal v potaz oba roky, zjistí, že jsme pod průměrem EU.

Zkreslená je i pasáž o kapitálových výdajích. Meziročně prý stouply „jen“ o 4,5 mld., je ale třeba se podívat i na předchozí roky, kde byl nárůst enormní! V r. 2020 o 24,06 %, r. 2019 o 19,48 % a r. 2018 dokonce o 42,46 %. Už jen fakt, že jsme trend zvyšování udrželi, je úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Sice hezky bojujete za úředníky, ale vládě je to úplně šumafuk

15:14 Dostálová (ANO): Sice hezky bojujete za úředníky, ale vládě je to úplně šumafuk

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o úřednících územních samosprávný…