Schwarz (KDU-ČSL): Ano, pan premiére, pěkně jste do toho šlápl

21.10.2016 19:50

Andrej Babiš prostě umí, ač o sobě dál bude tvrdit, že není politik. Nebude za tím samozřejmě dar od Pána Boha, ale dobře zaplacený profi-tým politologů, mediálních poradců či průzkumníků veřejného mínění.

Schwarz (KDU-ČSL): Ano, pan premiére, pěkně jste do toho šlápl
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

Premiér Sobotka, jeho nejvýznamnější politický konkurent a vyzyvatel, prohlásil po posledních krajských a senátních volbách, že stranu bude třeba modernizovat, najít nová témata a oslovit tak i jiný elektorát voličů, především mezi mladými lidmi. Určitě dobrý plán, leč ve světle událostí těchto dnů, vzal zřejmě za své dříve, než se o něm vůbec začala vést seriozní vnitrostranická diskuze.

Ostudné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů reprezentujících ČSSD v „kauze Dalajlama“ připomíná svou dikcí i obsahem spíše text někdejších usnesení UV KSČ, kde zpravidla nemohla chybět zmínka o nerozborném přátelství našeho a sovětského lidu. Oslovit tak může jedině úplně odlišný elektorát, než zněl plán: duchovní pohrobky komunistické strany. Záměr nebo hloupost? Obava, že do poloprázdné stranické pokladny přestanou proudit jüany? Anebo proběhl v onom krátkém období po volbách u socialistů utajený puč a moc převzal pročínský lobbista Jaroslav Tvrdík? S ohledem na premiérův plán ale především školácká politická chyba, která byla obratem potrestána.

Petr Pithart řekl po svém rudolfínského projevu k uctění památky Václava Havla, že záměrem bylo především dodat odvahu právě premiéru Sobotkovi. Zejména odvahu více se politicky vymezit vůči prezidentu Zemanovi. Projev sklidil bouřlivý potlesk, aplaudoval i usmívající premiér. Bohužel, v úterý v podvečer zaznělo z jeho úst zcela zřetelně: Díky za snahu, ale my už jsme zase s Milošem na jedné lodi.

Pana Babiše bude málokdo podezřívat, že by mu obzvlášť leželo na srdci porušování lidských práv v Tibetu, nicméně jeho tým zafungoval opět precizně. Ministr financí v reakci na servilní postoj socialistů obratem veřejně podpořil svého kolegu Daniela Hermanna, který se společně s dalšími vrcholnými politiky KDU-ČSL s Jeho Svátostí setkal. Trefil tak dvě politické mouchy jednou ranou. Vstřícný krok vůči koaličnímu partnerovi bude muset být chtě nechtě z druhé strany nějak reflektován, ale především: neomylně zacílil do revíru „zmodernizované“ ČSSD: Moje politika je postavena i na hodnotách jako svoboda a úcta k lidským právům, Sobotkova nikoli.

Kolik nových voličů tenhle politický tah Andreji Babišovi přinese, je zatím ve hvězdách. Možná se s blížícími volbami posune v rétorice ještě dál a prohlásí se za jediného nositele odkazu Václava Havla. Ovšem to, že Bohuslav Sobotka šlápl vedle, je nad slunce jasné už v této chvíli .... dokonce se nabízí i výraz mnohem expresivnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.