Schwarzenberg (TOP 09): Odstartoval jsem kampaň Davida Jana Žáka

09.05.2016 15:17

„Považuju Davida Jana Žáka za nejrozumnějšího kandidáta a přeji mu mnoho štěstí,“ řekl Karel Schwarzenberg. Součástí programu bylo autorské čtení Žákova bestselleru Návrat krále Šumavy i chystaného pokračování tohoto úspěšného románu.

Schwarzenberg (TOP 09): Odstartoval jsem kampaň Davida Jana Žáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expředseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Děj nové knihy se přesouvá do 70. let. StB se tehdy rozhodla unést Krále Šumavy Josefa Hasila zpět do komunistického Československa. „A nakonec unesli celou republiku,“ poznamenal Karel Schwarzenberg. David Jan Žák při té příležitosti vysvětlil, proč se rozhodl kandidovat na senátora za Český Krumlov: „Přál bych si, aby má dcera vyrůstala v demokratické společnosti a nikoli na Východě a právě Senát je takovou pojistkou demokracie.“

Karel Schwarzenberg přijel na jih Čech na pozvání Klubu starostů. Vedle komunálních politiků, které zajímali zejména jeho rady ohledně politiky na místní úrovni, se setkal i se studenty v klubu Bouda. S nimi zase hovořil o problematice české zahraniční politiky. Mladé nejvíce zajímal názor Karla Schwarzenberga na nedávnou návštěvu čínského prezidenta. „Souhlasíte s tvrzením, že zahraniční polistopadová politika zaměřená na ochranu lidských práv poškozovala naše obchodní vztahy? A máme se toho nyní vzdávat jen proto, abychom uzavřeli více obchodů?“ padla první otázka.

„Sám jsem jako ministr zahraničí při jednání s čínskou delegací necouvnul před otázkou porušování lidských práv v Číně. Nelíbilo se jim to, ale protože o postojích naší zahraniční politiky věděli předem, respektovali to, a přesto objem zahraničního obchodu s Čínou rostl. Číňané úspěšně obchodují již 6 tisíc let, myslíte si, že je zajímá poklonkování nějakých politiků v naší zemičce? Jde jim o kvalitu nabízených produktů a hlavně o cenu. Nevyžadují, aby se před nimi český prezident skláněl až k zemi," odpověděl čestný předseda TOP 09.

Přehlídka obnovené Schwarzenberské granátnické gardy

Zlatým hřebem a vlastně i darem Karlu Schwarzenbergovi bylo vyvěšení praporu a přehlídka obnovené Schwarzenberské granátnické gardy. Po celých 78 letech konečně opět na zámeckém Gardeplacu zavlál modro-bílý prapor a oživil prvorepublikové a ještě starší vzpomínky, které známe jen z vyprávění pamětníků a zašlých fotografií. „Doufáme, že jde o takovou symbolickou tečku za dobou obou totalit, nacistické i komunistické, kdy se ocitli Schwarzenbergové na Krumlově v nemilosti tehdejších mocipánů a stali se nepřáteli státu a národa,“ uvedl českokrumlovský radní za TOP 09 Martin Lobík.

Na závěr návštěvy se Karel Schwarzenberg setkal a podiskutoval s desítkami občanů na již tradiční akci „Na pivo s Karlem“ v Restauraci 99.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…