Seďa (ČSSD): Co hrozí pacientům Uherskohradišťské nemocnice

02.10.2020 7:33

Zlínský kraj má v současné době zajištěnou dostupnost a kvalitu zdravotní péče pro všechny čtyři bývalé okresy. Proč je nutno tohle měnot v neprospěch pacientů z Valšska? Proč hazardovat s nedokončením megalomanské nemocnice? Proč zadlužit kraj?

Seďa (ČSSD): Co hrozí pacientům Uherskohradišťské nemocnice
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Naše nemocnice je na rozdíl od dalších nemocnic zřizovaných Zlínským krajem v zisku a proto si může dovolit investovat. A to nejen do nemovitostí, přístrojového vybavení, ale i do personálu. Stěžejním tématem letošních krajských voleb je plánovaná výstavba nové nemocnice v Malenovicích. Kdo by nechtěl novou nemocnici, je základním programem pana hejtmana a jeho Lidové strany. Přitom právě on navrhuje fúzi všech nemocnic a centralizaci zdravotní péče. Což je ovšem krajně nevýhodné nejen pro Uherskohradišťskou nemocnici, ale zejména pro její pacienty.

Kvalita a dostupnost zdravotní péče jsou podstatné pro každého pacienta. Pokud nastane fúze nemocnic, pak zisk naší nemocnice a její rezervy zhltnou ostatní nemocnice ke krytí svých ztrát. Již dnes hospodaří se ztrátou a platby po lhůtách způsobují horší vyjednávací pozici s dodavateli léků či zdravotnických přístrojů a materiálu. A také, pokud se nakonec bude nová nemocnice stavět, pak ta spolkne veškeré finanční prostředky z účtu Uherskohradišťské nemocnice. Takže i ona se nakonec dostane do ztráty a budou se zavírat některá oddělení, tak jak tomu je u ostatních nemocnic.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

A pacienti těchto zrušených oborů budou muset cestovat za ošetřením jinam. Nedostatek peněz bude mít negativní vliv i na oceňování lékařů a zdravotních sester. Nehledě na plán KDU-ČSL, centralizovat zdravotní péči v nové Malenovické nemocnici, která má stáhnout nejlepší zdravotní personál z jiných nemocnic. Tím dojde k poklesu kvality a zejména dostupnosti zdravotní péče pro současné pacienty naší nemocnice.

Právě souběh výstavby nové nemocnice a plánované fúze krajských nemocnic způsobí obrovskou zadluženost zdravotnictví ve Zlínském kraji a zastavení všech investic. Opravdu si občané neuvědomují, že centralizace nemocnic ohrozí kvalitu a dostupnost zdravotní péče pacientů, kteří se léčí v Uherskohradišťské nemocnici, a.s. Tohle přece nemohou chtít ani voliči KDU-ČSL. Ovšem nejhorší na tom je, že ani současné vedení naší nemocnice se nepostaví proti tomuto devastujícímu záměru hejtmana a současné rady Zlínského kraje. Prostě proto, že se bojí o svá manažerská místa.

Pokud chceme zastavit hazardování se zdravotní péčí, je třeba jít k volbách a nepodporovat strany současné koalice ve vedení Zlínského kraje. Vždyť budeme rozhodovat nejen o kvalitě a dostupnosti zdravotní péče pro sebe, ale zejména pro své děti a vnoučata.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.