Seďa (ČSSD): Den vstupu České republiky do Severoatlantické aliance

11.03.2016 17:12

Dne 12.března oslaví naše země, společně s Polskem a Maďarskem, podepsání dohody o přistoupení k Severoatlantické alianci.

Seďa (ČSSD): Den vstupu České republiky do Severoatlantické aliance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jako jeden z významných dnů je v našem kalendáři uvedeno datum 12.březen, připomínající podepsání smlouvy o vstupu ČR do NATO (North Atlanty Treaty Organization) v roce 1999. V tom roce jsme se společně s Polskem a Maďarskem stali součástí nejsilnější politicko vojenské organizace, založené 4.dubna 1949.

Tím si naše země zajistila svoji bezpečnost a obranu v rámci společné obrany NATO. Řada našich občanů zajištění bezpečnosti bere jako samozřejmost, přitom si neuvědomuje, že neexistuje pouze článek 5 Washingtonské smlouvy, ale i článek 3, který ukládá povinnosti každému z členských států Aliance.

S rostoucími bezpečnostními hrozbami , nebezpečí plynoucí z metod hybridní války či z migrační krize, je třeba reagovat rozvíjením schopností Armády ČR. Z tohoto důvodu byla přijata nová branná legislativa, proto se postupně navyšuje armádní rozpočet a byla schválena Koncepce výstavby Armády ČR do roku 2025. Ta stanovuje rozsah a způsob výstavby schopností nezbytných ke splnění úkolů a závazků naší armády, a to na základě možného vývoje bezpečnostního prostředí. Je také důležité současné problémy v armádě pojmenovat a přijmout taková řešení, která budou nejen logická, ale i efektivní. A prioritou musí být personální zajištění AČR.

Přes oprávněnou kritiku AČR Výborem pro obrannou politiku a plánování NATO si česká politická reprezentace i naše veřejnost konečně uvědomuje, že má zodpovědnost za zajištění obrany naší země. Proto je důležité problémy otevřeně popsat a navrhnout řešení, jejichž cílem musí být zastavení poklesu a postupné zvyšování schopností české armády. Je ovšem třeba také zdůraznit, že si ČR plní své mezinárodní závazky, zejména svojí účastí v zahraničních operacích, na vojenských cvičeních, v pohotovostních systémech či v pozorovatelských misích. Závazky, přijaté před sedmnácti lety, jsou důležité především pro zajištění obranyschopnosti ČR a k zajištění bezpečnosti našich občanů. Z tohoto pohledu zpochybňování českého členství v NATO, které občas slyším, je nejen nezodpovědné, ale i nebezpečné. Je naší odpovědností, jak a jakým způsobem zajistíme schopnosti Armády České republiky a obranyschopnost země.

ing.Antonín Seďa
vedoucí Stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.