Seďa (ČSSD): Jsem přesvědčen, že je nutno informovat veřejnost komplexně a pravdivě

19.03.2014 8:40

Osobně podporuji pokračování pronájmů nadzvukových letounů JAS 39 Gripen v rámci ochrany vzdušného prostoru České republiky i v rámci NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Seďa (ČSSD): Jsem přesvědčen, že je nutno informovat veřejnost komplexně a pravdivě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Ministerstvo obrany ve snaze reagovat na některé zavádějící informace z médií, poskytlo na svém www.army.cz informace srovnávající desetiletý kontrakt z let 2005-2015 a následující dvanáctiletý kontrakt pro období 2015–2027.

Předně chci říct, že pokud by minulé pravicové vlády zahájily vyjednávání se švédskou stranou dříve, pak by se nedostaly pod časový tlak a mohly by cenu vyjednat i lepší. Nebo mohly dokonce vypsat výběrové řízení na tento pronájem a pak by se ukázalo, zda původně dojednaná cena byla či nebyla v pořádku. Ale protože se ministerstvo obrany probudilo pozdě, těžko nyní hodnotit cenu celého balíčku. Zároveň je však nutno říci, že tento balíček neznáme, protože smlouva o pronájmu je v režimu utajovaných skutečností.

1,368 miliard korun ročně (bez DPH a srážkové daně, které jsou příjmem státního rozpočtu) nebo 1,7 miliard korun (celkové náklady ministerstva obrany) tedy je těžko vypovídající, protože neznáme, co je její součástí. Tak jako je těžké tvrdit, že oproti původnímu pronájmu se výše splátek sníží o jednu třetinu. Opět důvodem této chyby je nemožnost srovnání rozsahu původního balíčku služeb a současného plnění ze strany pronajímatele. Nicméně jedné závažné chyby se ministerstvo obrany v článku dopustilo, jelikož opomnělo zdůraznit, že původní kontrakt za 19,65 miliard korun zahrnoval průmyslové přímé a nepřímé offsety ve stejné výši těchto nákladů.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.