Seďa (ČSSD): O čem hovoří Národní zpráva Social Watch 2018

01.08.2018 13:03

Přesto, že se české ekonomice daří a je nízká nezaměstnanost, pokračuje naše společnost v nárůstu nerovnosti, zejména z důvodu sociálně nerovného vývoje.

Seďa (ČSSD): O čem hovoří Národní zpráva Social Watch 2018
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Problém české ekonomiky je ten, že byla po listopadu 1989 založena českou pravicí na laciné pracovní síle, na nízké kvalifikaci a na kooperacích, namísto na výrobě konečných produktů domácími firmami. Podnikatelé si sice ztěžují na vysoké sociální a zdravotní odvody za zaměstnance, nicméně mzdy zůstávají v ČR velmi nízké, zato míra zisku je u nás o téměř 10% nad průměrem EU. Zisky zahraničních korporací se vyváží ven ze země. Převládá degresivní zdanění pomocí DPH a spotřební daně a je nízká progresivita zdanění či nízké danění majetku. Pak není divu, že se stále nedaří řešit problémy s nedostatkem peněz na veřejné služby, zejména na školství či zdravotnictví a na důchody. A to nám sem ještě jezdí radit z OECD či ze Světové banky, ale jejich rady jdou stále směrem neo-liberalismu.

Prvotně je nutné podpořit malé a střední domácí výrobce, zejména ty s vysokou přidanou hodnotou a s konečným konkurenceschopným produktem. Je nutno přestat pomáhat dotační politikou zahraničním firmám. Dále je třeba změnit daňový systém, zavést progresivní zdanění fyzických osob a zdanit zisky odcházející z naší země do zahraničí. Chce to soustavný tlak nejen na zvyšování minimální mzdy, ale na mzdy a platy obecně. V rámci spravedlnosti je třeba zvyšovat životní minimum a podpořit rodiny s dětmi a ženy za jejich péči o děti. Nelze nadále tolerovat nižší platy a tím i pak nižší penze u žen.

Zvýšení počtu exekucí v době konjuktury a zvyšování mezd je zarážející a ukazuje na dlouhodobě neřešené společenské problémy. Nejen institut oddlužení či osobního bankrotu pomůže z nejhoršího, ale je třeba zakročit i proti šedé ekonomice. Ta zvyšuje pouze náklady státu a zhoršuje budoucí postavení těch, kteří dnes využívají sociální systém. A také je třeba exekuce dát přímo pod stát a vytvořit speciální exekuční úředníky či soudy. Bez toho obchod s dluhy nezastavíme a exekuce budou mimo kontrolu státu.

Bydlení se stává obrovským problémem dneška a to nejen pro ty nejchudší. Obrovský růst cen nově pořizovaných bytů žene s sebou i ceny bytů starších a zejména ceny nájmů. Ukazuje se totiž, že příjmy domácností rostou pomaleji, jak ceny bydlení a to bude mít dopad na doplatky na bydlení či příspěvek na bydlení. A jejich snižování není dlouhodobým receptem na obchod s chudobou. Tím je stavění nových obecních bytů a znovuoživení družstevního bydlení. Podstatné je i urychlené přijetí rozumného zákona o sociálním bydlení. Je třeba vnímat, že problematika bydlení se netýká pouze mladých rodin s dětmi či mladých občanů, ale i seniorů, zdravotně postižených či matek samoživitelek.

Stárnutí obyvatel a nepříznivý demografický vývoj budou mít negativní dopady na růst sociálních výdajů a nákladů na zdravotní péči. Řešením rozhodně není snižování sociálního či zdravotního pojištění. Je třeba změnit koncepci a přijmout taková opatření, které zajistí udržitelný rozvoj země. A to i v oblasti životního prostředí, péče o krajinu, zajištění soběstačnosti výroby potravin, dostatku vody, surovin a energetické bezpečnosti. Prostě je třeba vzít větší odpovědnost za budoucnost této země a skoncovat s chybným projektem neo-liberalismu, zejména v ekonomické oblasti a správě státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…