Seďa (ČSSD): Občané by měli vědět, zač jejich peníze radnice utrácejí

19.03.2016 8:30

Docela dlouho a často mě trápí, že občané málo dbají na kontrolu, jak se s jejich penězi nakládá. A to nejen v rámci státního rozpočtu, ale zejména z rozpočtu obecního či městského.

Seďa (ČSSD): Občané by měli vědět, zač jejich peníze radnice utrácejí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Rada města Uherské Hradiště odsouhlasila na 30. schůzi RM dvě dotace. Ta první se týkala částky ve výši 100 000Kč na „Prezentaci města Uherské Hradiště“, v souvislosti provedení televizního záznamu hry Slováckého divadla Cena facky aneb Gottwaldovy boty v režii B.Rychlíka. ta druhá se týká 50 000Kč pro M Marketing s.r.o. v souvislosti s projektem Česká Miss 2016 v rámci prezentace města v medailonku finalistky soutěže.

Podle veřejných informací ČT, jako veřejnoprávní televize, která je hrazena koncesionářskými poplatky, nevyžadovala finanční spoluúčast města či kraje. Úkolem veřejnoprávního média je mimo jiné i představit divákovi kvalitní tvorbu divadelních scén, což série Rok regionálních divadel v ČT, bude zajišťovat. Není pochyb, že Slovácké divadlo je jedním z nejúspěšnějších regionálních divadel v naší zemi, a že si záznam svého představení zaslouží. Nicméně mám pochybnosti o efektivitě a potřebnosti spoluúčasti města na tomto pořadu. Pokud totiž město chce větší prezentaci, pak si dovedu představit daleko lepší využití finančních prostředků z peněz daňových poplatníků. Nehledě na skutečnost, že Slovácké divadlo nemá problémy se svou prezentací či s naplněností svých představení.

Soutěž krásy Česká miss 2016 v podání soukromé televize TV Prima je každoroční pořad, financovaný sponzory. Opět finanční podíl města k tvorbě medailonku nevidím jako  smysluplný a správný. Stačí si připomenout každoroční rozdělování finančních grantů z městského rozpočtu, kdy na daleko významnější či prospěšnější aktivity prostě peníze nejsou. Město Uherské Hradiště je známé svými každoročními aktivitami a opravdu si nemyslím, že je třeba jej divákům připomínat. Ale je možné, že tyto peníze budou využity i jinak, například ke zviditelnění pana starosty. Vždyť již v DDK dne 14.3. byl vyfocen s finalistkou Miss 2016. Nevím, jak prospěšná je inzerce města v doprovodném materiálu „program Galavečera“, ale předpokládám, že ve smlouvě o spolupráci budou i čestné vstupenky pro vedení města. Ale jinak přeji uherskohradišťské finalistce hodně štěstí v soutěži a co nejlepší umístění.

Jsem přesvědčen, že občané města by měli vědět, zač jsou jejich peníze z rozpočtu utrácené. Tak jako by měli být předem informováni zastupitelé města a ne si informace zjišťovat až po zasedání a rozhodnutí RM či ze sdělovacích prostředků. Je zajímavé, že na „prezentaci“ se peníze najdou, ale na audiovizuální přenosy ze zastupitelstva města finance scházejí. Tak jako scházejí na nutné opravy a rekonstrukce dětských hřišť. Zřejmě není prezentace jako prezentace. A ne všichni zastupitelé jsou si stejně rovní. Problém ovšem je, že na tuto nerovnost doplácejí zejména občané Uherského Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…