Seďa (ČSSD): Pár poznámek ke Dni přístupu ČR k NATO

12.03.2022 10:06

Napadení Ukrajiny Ruskem ukazuje, že ani ve 21. století není Evropa bezpečná. To je mimochodem hlavní důvod, proč je dobře, že je Česká republika členem Severoatlantické aliance.

Seďa (ČSSD): Pár poznámek ke Dni přístupu ČR k NATO
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Bývaly doby, kdy si tento den vstupu naší země do Severoatlantické aliance připomínali pouze zastánci tohoto vstupu, a naopak jeho odpůrci si dovolili kritiku nejen našeho členství v Alianci, ale i kritiku NATO jako celku. A velmi často tato kritika směřovala k zahraničním misím a k tomu, že Aliance byla označována jako útočná vojenská organizace.

Dnes je situace poněkud jiná, zejména proto, že již druhý týden probíhá v živém přenosu agrese Ruské federace vůči Ukrajině. Není třeba se ptát, zda bylo dříve vejce či slepice, to dnes není podstatné. Podstatné je, že útočníkem je stát, který se ještě nedávno oháněl svojí „mírumilovností“, a to přesto, že právě v jeho obranné doktríně byla Severoatlantická aliance brána jako nepřítel číslo 1. V současné době jsou nepřáteli Ruska všechny členské země NATO, drtivá většina členských zemí EU, ale i další země, které se „odvážily“ kritizovat tuto nevídanou agresi vůči Ukrajincům či které se zapojily do humanitární, ale i vojenské pomoci napadené země.

Souhlasím se současným náčelníkem generálního štábu, který upozornil na nutnost obrany naší země, na zvýšení našich obranných schopností a na změnu chápání naší i evropské bezpečnosti. Na straně druhé si nemyslím, že je třeba strašit, slovy NGŠ:  „Příštím strategickým šokem může být, že se Evropa bude sama bránit masivnímu vojenskému útoku“. Nicméně je nutné v rámci NATO i EU uvažovat o komplexní obraně teritoria a o užší vojenskou a obrannou spolupráci v rámci Evropy.

Stovky mrtvých, tisíce raněných a obrovské materiální škody nacházejíce se nedaleko našich hranic však musí „otevřít“ oči zejména těm, kteří stále kritizují naše členství v NATO i v EU. Prostě se ukazuje, že i velký stát bez bezpečnostních záruk může být napaden agresorem. Proto jakékoliv polemiky kolem naší nezávislosti či odchodu z Aliance by měly skončit. A namísto nich by měla probíhat diskuse o tom, jak přispět ke kolektivní obraně Evropy, jak zvýšit naše vojenské schopnosti či přípravu obyvatelstva na krizové události. Těmi nemusejí být pouze ozbrojené konflikty, ale i přírodní a průmyslové katastrofy, migrační krize či rozličné formy pandemií či jiného ohrožení.

Proto letošní připomenutí Dne přístupu České republiky k Severoatlantické alianci může být jistým milníkem, který nejen napomůže zkvalitnit naše obranné schopnosti a zvýšit připravenost armády, ale který probudí v našich občanech pocit sounáležitosti a spoluodpovědnosti za obranu naší svobody a demokracie. Vždyť každý den vidíme, že rozvoj společnosti nelze budovat bez zajištění bezpečnosti.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…