Seďa (ČSSD): Politická nekorektnost

04.03.2015 16:58

Předseda politického hnutí A.Babiš na sněmu ukázal, proč je pokleslá úroveň naší politiky.

Seďa (ČSSD): Politická nekorektnost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Na jednu stranu opakoval, že vlastně není politik, že se obklopuje pouze odborníky. Také zdůraznil, že jeho ministři by funkce místopředsedů nezvládali a proto připustil zvolení pouze jemu loajálních členů.  Přitom jakoby zapomněl, že on sám sedí ve vládě jako její první místopředseda a ministr financí a přitom je šéfem ANO 2011. Prostě on to vše řídí, on ví jak na to a jedině on, zakladatel ví, co je pro tuto zemi prospěšné. To, že se pustil do kritiky koaličních partnerů a zejména ČSSD by nebylo nic neobvyklého, pokud by tím neukázal na skutečnou podstatu projektu ANO 2011. Dnes by mělo být každému jasné, že toto hnutí vzniklo na podporu byznysu Agrofertu a že bude pokračovat v  pravicové politice minimálních daní i v omezeném přerozdělování národního bohatství. Prostě to není o službě veřejnosti, jak představitelé ANO 2011 neustále opakují. Ovšem pokud touto službou nemyslí službu svému velkému guru. Tady musím souhlasit s opozicí, že pan ministr financí a předseda hnutí  je v každodenním střetu zájmů a že oligarchizace české politiky nás směřuje mimo zavedené demokratické systémy.

Politická nekorektnost pana A.Babiše spočívá zejména v tom, že paušálně kritizuje sociální demokraty, přitom on sám využil devadesátých let a svých politických známostí k vybudování svého dnešního podnikatelského impéria. Zároveň se poučil a v rámci mediálního krytí vlastní řadu předních českých médií. Jeho nekorektnost spočívá také v tom, že kritizuje ČSSD za plnění jejího volebního programu, který mimo jiné představuje podstatu programového prohlášení vlády, protože jemu samotnému se nedaří boj proti daňovým únikům či šedé ekonomice. Dokonce na rozdíl od jeho proklamací se mu nedaří vybírat nepřímé daně. To, že si nyní sype popel na svoji hlavu z důvodu pro něj zpackaného povolebnímu vyjednávání spíše ukazuje na schopnosti vedoucích představitelů tohoto hnutí. Ale abychom byli objektivní, vždyť oni politici nejsou, a to přesto, že řada jejích členů je v politice drahně let.

Pokud někdo kritizuje ČSSD z rozhazovačství a populismu, pak je třeba se podívat na realitu. Není to sociální demokracie, která brání přijetí registru a zveřejňování smluv, ale poslanci hnutí ANO 2011, není to ČSSD, která brání prosazení transparentnímu financování politických stran či výdajovým limitům a nejsou to sociální demokraté, kteří nepodporují boj proti nepřiměřeným exekucím či netransparentním církevním restitucím. Totiž jedna věc jsou populistické deklarace před volbami a druhou věcí je to „makání“, o kterém neustále hovoří pan ministr financí a jeho kolegové. A také je otázkou, zda vnitrostranická demokracie tohoto hnutí odpovídá tolik deklarované cestě k občanské společnosti. Vždyť posílení pozice předsedy hnutí jde přesně opačným směrem, než podpora plurality uvnitř sociální demokracie.

Sněm ANO 2011 také ukázal na programovou vyprázdněnost tohoto hnutí. Téměř žádná diskuse, zvolení si předem vyvolených reprezentantů a pokračování v nemastné politice, kdy ani sami členové tohoto hnutí vlastně neví, co budou prosazovat. Zvolené vedení ANO 2011 charakterizoval vlastní poslanec I.Pilný, který řekl, že do vedení ANO se dostali lidé, pro něž je toto hnutí výtahem k moci. Pokud rozklíčujeme politickou minulost těchto lidí, pak se tomuto vyjádření nemůžeme divit. Je jen otázkou, zda-li předvolební kritika směřovaná mimo jiné k české politické kultuře byla opravdová či měla být pouze zástěrkou pro jinou politickou kulturu, ztělesňovanou právě předsedou, zakladatelem a sponzorem ANO 2011. Pan předseda A.Babiš zapomněl, že současná vládní koalice vznikla právě proto, aby vyvedla naši  zemi z marasmu, do kterého ji dostaly předchozí pravicové vlády. Nyní se ministři ANO 2011 diví, že mají plnit legislativní plán vlády, vycházející z jejího programového prohlášení. Pevně věřím, že tato kritika je pouze výrazem sebereflexe a že dojde k většímu úsilí reprezentantů ANO 2011 k naplnění vládních předsevzetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…