Seďa (ČSSD): Zlínský kraj potřebuje podpořit seniory a rodiny s dětmi

17.07.2020 6:37

Zlínský kraj se potýká se stárnutím obyvatel, s nízkými příjmy domácností i s poklesem dostupnosti veřejných služeb.

Seďa (ČSSD): Zlínský kraj potřebuje podpořit seniory a rodiny s dětmi
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Určitě budete se mnou souhlasit, že Zlínský kraj je z pohledu životního prostředí, kultury, historie i složením obyvatel nejhezčím krajem v naší zemi. Přesto, že jsme právem hrdí a spokojení na svoji domovinu, nelze zavírat oči před problémem stárnutí populace či nízkých mezd a penzí. A také nižší životní úrovně v porovnání s některými regiony v zemi.

Zlínský kraj mý vysoký index stárnutí a předpokládá se, že v roce 2050 bude vykazovat nejvyšší hodnotu tohoto ukazatele v rámci celé České republiky. Tomu musí odpovídat nejen úroveň veřejných služeb, zejména zdravotní péče a sociální péče, ale i dostupnost bydlení a podpora seniorů pro jejich aktivní život. Bude třeba vybudovat nové seniorské byty s terénními sociálními službami, které jsou dnes poddimenzované. Je třeba vybudovat kamenný hospic s kvalitními zdravotními a sociálními službami. V obcích bude třeba podpořit zachování obchodů, hospod a zázemí pro spolkovou činnost nejen seniorů. Problémem je i kvalita a dostupnost veřejné dopravy i podpora zaměstnávání důchodců na zkrácené úvazky či sdílená zaměstnání.

Jak jsem zmínil, negativní demografický vývoj se stává budoucí hrozbou našeho kraje. Proto je třeba podporovat kvalitní středoškolské a vysokoškolské vzdělávání a také dostatek kvalifikovaných pracovních míst. Velký problém jsou nízké mzdy, nízký příjem domácností a nízké penze. To způsobuje nedostatečnou koupěschopnou poptávku a malou dostupnost služeb. Slabou stránkou je i nedostatek finančně dostupného bydlení, zejména pro rodiny s dětmi. Nízké mzdy a drahé bydlení jsou důvodem pro odchod našich mladých spoluobčanů.

Proto je třeba podpořit družstevní a obecní výstavbu nájemních bytů, v rámci tripartity tlačit na růst mezd a podporovat zapojení mladých spoluobčanů do spolkové a zájmové činnosti. Je třeba dodat, že náš kraj má vysoký počet mikrojeslí i mateřských škol, nicméně jejich rozložení v celém kraji není optimální. Proto je třeba zlepšit v kraji i dopravní infrastrukturu.

Pro budoucnost Zlínského kraje a postupné zvyšování životní úrovně jeho obyvatel je zapotřebí aktivní politiky ke zlepšení života seniorů, zejména ve zvýšení kapacit sociálních služeb a zachování kvality a dostupnosti služeb zdravotních, včetně zajištění letecké záchranné služby. Je třeba podpořit vzdělávání mladých spoluobčanů a zajistit finančně dostupné nájemní bydlení. Je třeba tlačit na zvyšování mezd a rozvoj hi-tech technologií. Rezervy máme také v rozšiřování služeb v cestovním ruchu či ekologickém farmaření.

My, obyvatelé Zlínského kraje, máme být právem na co hrdí a zajisté si zasloužíme kvalitní životní prostředí i zvýšení našich životních standardů v porovnání s ostatními kraji v zemi.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…