Sehnalová (ČSSD): Autonomní vozidla se chystají vstoupit na evropské silnice

15.01.2019 14:04

Doprava nejen v Evropě se v posledních letech výrazně mění vlivem čím dál větší digitalizace a automatizace.

Sehnalová (ČSSD): Autonomní vozidla se chystají vstoupit na evropské silnice
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

V silniční dopravě je v posledních letech fenoménem vývoj autonomního řízení, které vozidlo ovládá s minimálním zásahem nebo úplně bez zásahu řidiče. Evropská unie se na tuto změnu připravuje, mimo jiné i diskuzí o dopadech a podmínkách, za jakých bude provoz autonomních vozidel na evropských silnicích možný.

Své stanovisko k tématu autonomních vozidel bude dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku přijímat i Evropský parlament.

„Technický pokrok nelze zastavit, proto se i autonomní vozidla v běžném provozu stávají realitou. Předpokládá se řada pozitivních dopadů, například na dopravní nehodovost v důsledku omezení chyb řidiče, přesto je nutné v souvislosti s autonomními vozidly mluvit i o takových tématech, jako je například ochrana osobních údajů a přístup k datům. Je důležité, aby uživatelé měli dostatečnou kontrolu nad tím, jaká data vozidlo vytváří a komu jsou poskytována, musí být také dostatečně chráněni před kybernetickými útoky. Zároveň je nutné vyřešit otázky, které jsou s provozem autonomních vozidel spojené, jako zodpovědnost za vozidlo a způsob jeho pojištění nebo etické zásady,“ uvedla poslankyně Olga Sehnalová, která působí ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch. Poslanci ve zprávě upozorňují také na nutnost podpory evropského vývoje autonomních vozidel a vytvoření harmonizovaných technických norem pro jejich provoz kdekoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…