Sehnalová (ČSSD): Nekalé obchodní, pardon politické praktiky

26.03.2019 15:41

Nedávno se premiér Babiš obrátil na čtenáře MfD se zvoláním, že spotřebitel musí být na prvním místě. Vyjmenovává v něm řadu opatření, která v nedávné době zlepšila postavení spotřebitelů. Není proto divu, že běžný čtenář článek vnímá jako přehled úspěchů hnutí ANO. Má to však jeden háček.

Sehnalová (ČSSD): Nekalé obchodní, pardon politické praktiky
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Příklady, které pan premiér uvádí, jsou v drtivé většině případů výsledkem evropských zákonů, které má povinnost Česká republika převzít do svého právního řádu podle schváleného unijního znění.

Celounijní pravidla pro hypotéky, včetně předčasného splácení, stanovuje směrnice o hypotečních úvěrech. Pravidla pro uzavírání i předčasné splácení spotřebitelského úvěru obsahuje pro změnu směrnice o smlouvách o spotřebitelském úvěru. Rovněž pojištění vkladů má vlastní celoevropský právní předpis. A mohla bych pokračovat dále.

Asi nejvíce do oči bijící je zmínka o 14denní lhůtě na odstoupení od smlouvy při nákupu na internetu, kterou zavádí evropská směrnice o právech spotřebitelů. Jelikož jsem na tomto zákonu v Evropském parlamentu osobně pracovala, můžu směle říci, že při jeho schvalování hnutí ANO ještě ani neexistovalo.

Za ochranu spotřebitele je v České republice zodpovědné ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením ANO. A ministryně Nováková se nijak netají tím, že prioritou je pro ni chránit byznys, a hned po svém nástupu proto mj. rozhodla o ukončení práce na spotřebitelském kodexu, který by pravidla pro ochranu spotřebitelů u nás zpřehlednil a zjednodušil. Co se nehodí, hodíme na Unii, co se hodí, přičteme si k dobru a k EU se nehlásíme. Od deklarovaného proevropského politika, za jakého se premiér Babiš prohlašuje, bych asi takový mírně řečeno zavádějící komentář opravdu nečekala. Řečeno terminologií spotřebitelské legislativy, jedná se o přímo vzorovou ukázkou nekalých obchodních, pardon politických praktik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.