Semerád (ČSSD): Kotlíkové dotace

09.07.2013 13:25

Středočeští radní schválili pravidla na poskytování takzvaných kotlíkových dotací.

Semerád (ČSSD): Kotlíkové dotace
Foto: Archiv
Popisek: Marek Semerád

Radní Středočeského kraje se na svém jednání v pondělí 8. července 2013 opět zabývali takzvanou kotlíkovou dotací. Již letos v červnu středočeští radní schválili usnesení, v němž souhlasí s uzavřením dohody s Ministerstvem životního prostředí ČR (MŽP) v rámci Společného programu na podporu výměny kotlů. Tentokrát středočeská rada odsouhlasila Pravidla pro poskytování podpory ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci společného programu na podporu výměny kotlů.

„Průzkum mezi našimi spoluobčany, který jsme nedávno uspořádali, jednoznačně ukázal, že o dotační program na výměnu kotlů je ze strany občanů Středočeského kraje velký zájem a je tedy zacílen správným směrem. Navíc investice do lokálních topenišť je efektivnější než do průmyslových podniků. Na zlepšení kvality ovzduší zejména v menších městech a obcích se projeví okamžitě,“ uvedl Marek Semerád, náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Na základě jednání mezi MŽP a Středočeským krajem bylo v rámci společné výzvy na program podpory výměny kotlů za nové, ekologické, vyčleněno celkem 40 milionů korun. S tím, že MŽP a Středočeský kraj se budou každý podílet částkou 20 milionů.  S ohledem na přípravu konečné verze nezbytných podkladů a procesní postupy v rámci MŽP bude smlouva podepsána pravděpodobně koncem července.

Kromě již dříve avizovaných kotlů na tuhá paliva je podpora rozšířena i na zplyňovací a plynové kotle. Výše dotace bude upravena v závislosti na typu podporovaného kotle. Výměna kotlů bude v průměru podporována polovinou pořizovací ceny nového kotle, a to v závislosti na přesně daném výčtu jednotlivých druhů kotlů.

„Hlavním účelem je motivovat žadatele mírou dotace, aby si pořídili kotle čtvrté, nebo vyšší emisní třídy a pomohli tak zlepšit kvalitu ovzduší v našem kraji. Lidé, kteří provozují dnes již nevyhovující kotle na tuhá paliva, je stejně budou muset v průběhu příštích let vyměnit. Už totiž nebudou emisně vyhovovat nové legislativě v oblasti ochrany ovzduší. Chceme proto našim spoluobčanům vyjít vstříc a umožnit jim výměnu kotlů již nyní, kdy mohou výrazně ušetřit,“ vysvětlil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.