Senátor Fischer: Evropský prostor je pod systematickým atakem

27.02.2019 14:41

Projev na 6. schůzi Senátu dne 27. 2. 2019 k Balíčku na boj s dezinformacemi.

Senátor Fischer: Evropský prostor je pod systematickým atakem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Pavel Fischer

Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové. Je potřeba chránit kolébku demokracie, a tou kolébkou je Evropa. Tohle není heslo, které by vymyslela Evropská komise, ale takhle mluví Microsoft. Americká společnost, která založila kvůli atakům na Evropu a na evropský demokratický systém dokonce zvláštní divize, zvláštní oddělení. Ano, ve veřejném prostoru, každý z nás to zažil na vlastní kůži, je něco neblahého, protože veřejný prostor potřebuje pravidla, potřebuje autoritu, a proto, abychom vedli dialog, potřebujeme prostor, abychom si mohli naslouchat, potřebujeme čas, abychom vytvořili konsensus. Tady není potřeba jenom spolupráce s firmami, jako je Microsoft, ale právě v rámci EU, která tolik dává důraz na svobodu jednotlivce a na vládu práva. Výměna zkušeností je tady samozřejmě nezbytná. Ale je potřeba dělat něco víc. Blíží se totiž evropské volby. Proto, aby mohly skutečně být svobodné a férové, tak je potřeba se mobilizovat. Právo svobody projevu je totiž zaručeno občanům, těm, kteří platí daně, těm, kteří mají státní příslušnost, těm, kteří mají svobody a povinnosti vyplývající z jejich občanství. Tohle právo na svobodu projevu ale nepatří ani počítačům nebo robotům, nebo důstojníkům armády cizí moci.

Mluvím o nich proto, že na základě pečlivé forenzní analýzy expertů vyplývá, že lze doložit, že evropský prostor je skutečně pod atakem, systematickým atakem, těch, kteří zkoušejí ovlivnit veřejnou debatu, takže jsme svědky toho, že v našich společnostech, v našich veřejných prostorech, v našich médiích se často objevují názory, které přicházejí zvenčí, které formuluje někdo na základě určité přesné strategie. Těch případů řádně dokumentovaných, postavených na expertize, už dneska jsou tisíce. Celá řada z nich, většina z nich ukazuje na Ruskou federaci.

Proto je potřeba, abychom i my tady doma se zmobilizovali, to je možná jedna z otázek, na kterou by pan ministr ve svém závěrečném vystoupení mohl také reagovat. A sice jak se připravujeme na evropské volby? Vytváří se tady týmy nejenom těch, kteří mají na starosti tradičně registraci kandidátů a hlídají průběh voleb, ale tady je potřeba je propojit s těmi, kteří hlídají kybernetický prostor, s těmi, kteří mají na starosti dohled nad mediálním prostorem a nad dodržováním pravidel. Zdá se mi, že ta otázka odpovědnosti, jak jsme o ní před chvilkou mluvili, mezi ministerstvem zahraničí a ministerstvem vnitra, je tady mnohem širší, že je potřeba to povýšit na vládní agendu, která by skutečně na nadresortním půdorysu pomohla ty problémy, které se budou rodit velmi rychle, na ně bude potřeba reagovat skutečně týmově, napříč našimi institucemi.

Ta situace je velmi vážná. Před chvílí jsme mluvili o brexitu. Kdo z vás si pamatuje některé poplašné zprávy, kterými jsme procházeli v naší historii, tak dobře ví, že teď už stačí skutečně hodit sirku do veřejného prostoru a říct, že něco nebude, že něco nebude fungovat, že je potřeba se zásobit apod. To neplatí jenom pro britské občany, ale to se týká celé EU. Proto se tomuto tématu budeme věnovat už na příští schůzi našeho výboru ve zvláštním bodu, budeme se zaměřovat na hrozby, které před evropskými volbami je potřeba veřejně pojmenovat. Dnes tento text navrhuji schválit, ale zajímalo by mě, jak se vláda k tomu bude stavět, takže přestože na to nebyl připraven, pana ministra rád vyslechnu, jakým způsobem o tom uvažují u něj na ministerstvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…