Senátor Fischer: Nemůžeme být jenom dílnou nebo manufakturou

11.01.2023 18:45

Projev na 5. schůzi Senátu 11. ledna 2023 k Informaci vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, které se konala ve dnech 15. - 16. prosince 2022

Senátor Fischer: Nemůžeme být jenom dílnou nebo manufakturou
Foto: Screen: FCB
Popisek: Pavel Fischer

Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové,

jednání Evropské rady 15. a 16. prosince bylo skutečně mimořádně důležité. Dovolte, abych začal něčím, co s tím souvisí jenom okrajově. Ale potom se vrátím k tomu, co tedy říkal pan premiér. A také navážu na svého předřečníka v jedné otázce. Před 2 dny proběhla médii zpráva, že prezident republiky Miloš Zeman telefonoval s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, po několika letech měli spolu hovor. A podle české strany byla také řeč o tom, aby společnost Home Credit, která údajně čelí dnes složité situaci, kdy členský režim na ni uplatňuje restriktivní opatření, našla zastání nejenom u českého, ale u čínského prezidenta.

Proč o tom mluvím? Tahle firma se dostala do hledáčku sdělovacích prostředků a bezpečnostních služeb v okamžiku, kdy prohlásila veřejně, že stojí za obratem české zahraniční politiky vůči Číně, vůči Čínské lidové republice. To je velmi zajímavé. Byl to právě Miloš Zeman, který otevíral dveře největším aktérům, například právě Home Creditu, ze skupiny PPF do Číny. Dokonce tam lítal jejich jetem, privátním, aby jim tam udělal dobré jméno. A jaké jsou plody tohohle toho úsilí? Dnes tato firma čelí restriktivním opatřením. To znamená, že vlastně ta pomoc nejenom, že nebyla úspěšná, to je věc a to je starost pro ty, kteří drží posíli v této firmě, to není naší starost.

Ale naší starostí by mělo být, abychom nepřehlédli, že společnost PPF otočila kormidlem české zahraniční politiky. Dokonce její představitelé o tom s uspokojením mluvili. A dnes slyšíme, že čelí restriktivním opatřením. To znamená, že nehledě na jejich byznys dostali českou zahraniční politiku do situace, že jsme jakoby „rukojmími“ jejich zájmů v Číně. A tady už přecházím k tomu, co říkal pan premiér a co chci ocenit. Pan premiér totiž řekl, že nechceme, aby Česká republika v něčem byla závislá na východních diktaturách.

Pan premiér nejmenoval, tak já jmenovat budu. Právě Čínská lidová republika je pro mě velmi významnou mocností, kterou je potřeba brát jako partnera, ale také jako bezpečnostní ohrožení. Ostatně takhle o ní mluví také Severoatlantická aliance, která se před několika měsíci na tomto usnesla a shodla. Takže chvílím to, že pan premiér v tomto smyslu takto vystoupil, takto jednoznačně. Ano, nejenom Česká republika, ale ani Evropská unie nemůže být rukojmím.

A v tomto máte, pane premiére, naši plnou podporu. Velmi chci ocenit vaše jednání s ASEAN. Jenom připomínám, že Čínská lidová Česká republika není členskou zemí tohoto sdružení ASEAN. A proto tak důležité, že jste také, jako představitel českého předsednictví, se se zeměmi ASEAN setkal a prohluboval to partnerství. Jenom připomínám, že vaše vláda – a my jsme za to rádi a máte v tom naši plnou podporu – jste si dali do programového prohlášení před rokem, že usilujete o to rozvíjet partnerství například se zeměmi v této oblasti, jako je Indie, Japonsko, Korejská republika a Tchaj-wan.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Pane premiére, ve všem máte naši podporu. A my vám v tom budeme pomáhat. Protože právě Tchaj-wan nebo korejská republika nebo Japonsko, a také Indie, obrovská mocnost, jsou pro nás obrovsky důležité. A to nemluvím jenom o potenciálu rozvoje ekonomické spolupráce. Nyní mi dovolte krátce komentovat to úsilí, které se věnuje bezpečnosti a obraně. To je bod III závěru Evropské rady. Ano, souhlasíme s tím, co také říkal, totiž že kapacita a odolnost Evropy je také založena na schopnosti našeho průmyslu vyrábět pro naše armády. Pro Českou republiku to znamená zbrojit, vyzbrojit, přezbrojit, protože jinak nebudeme obranyschopní. A budovat kapacity také výroby na našem území, také mimochodem ve spolupráci s Ukrajinou, na čemž má vaše vláda také velké zásluhy a je to pro ně priorita, je nejenom pro Českou republiku, ale pro celou Evropskou unii mimořádně důležité.

Zároveň nemůžeme zapomínat na to, že nemůžeme být jenom dílnou nebo manufakturou, ale že s těmi velkými nákupy systémů a výzbroje je také třeba nakupovat licence, abychom byli schopni si doma některé komponenty vyrábět, případně vyrábět nápadní komponenty, abychom plně byli soběstační. Z tohoto pohledu ještě máme co dohánět. Mluvil jste o autonomii Evropské unie ve výrobě, v obranné výrobě a zbrojní výrobě. A tady máte naši plnou podporu. Musíme zvyšovat kapacity, obnovit schopnosti vyrábět. A v těch strategických zásobách, ve kterých máme takové nedostatky a mezery, skutečně udělat velký krok kupředu. A právě spolupráce v rámci Evropské unie, jak jste ji připomínal, nám v tom může otevřít mimořádně důležitý potenciál. Nyní mi dovolte několik slov krátce k Evropské unii a k Ukrajině.

Zmiňoval jste jednání s panem prezidentem Zelenským. Pro nás, tak jak jste to zmínil, že podpora Ukrajině je také prevencí těch uprchlických vln a té vlny migrantů, která by jinak mohla přijít, je dneska už jasné, že se tato prevence daří, protože nová vlna nepřichází. A právě společný postup Evropské unie v této věci také za českého předsednictví také byl mimořádně důležitý. A tady chci připomenout, že celá krize okolo Ukrajiny vrcholila v době českého předsednictví. A je obrovskou zásluhou také naší republiky, že umožnila, aby evropská 27 zůstala společná a jednala společně. A jednala koordinovaně a ve shodě. To zdaleka nebylo samozřejmé, když připomeneme snahy zejména Vladimira Putina, abychom se roztrhli, a tím se oslabili.

Máte naši plnou podporu ve ustanovení tribunálu pro zločiny na Ukrajině. V tomto smyslu se tomu budeme také věnovat v Senátu. A nakonec mi dovolte ještě poslední poznámku na margo toho, co říkal můj předchůdce, předřečník. Zmiňoval Írán. O Íránu je potřeba mluvil. A pokud nebudeme mluvil o násilí v Íránu, tak si myslím, že je otázka, kdo jiný by měl mluvit než ti, kteří byli svobodně zvoleni? I proto k Íránu jsme přijímali v Senátu usnesení. A budeme se k němu vracet. Protože není možné k tomu mlčet jenom s tím, že tím vlastně stejně nic nezměníme.

Já vím, že to takhle můj předřečník takto nemyslel, ale já to tlačím tímto směrem proto, abych také upozornil na to, že vůbec nebylo jasné, jestli se podaří ten Írán a situaci v Íránu a postavení žen, které čelí naprosto neslýchané diskriminaci ze strany íránských bezpečnostních sborů, jestli se ji podaří, tuto agendu, zařadit právě na jednání Evropské rady v prosinci. A je to zásluha České republiky, že se právě k Íránu Evropská rada tak rychle dokázala sejít, shodnout a vydat tak silné prohlášení. Proto si myslím, že o Íránu je potřeba mluvit, vracet se k tomu tématu. A chci ocenit, že České republice se podařilo právě Írán zařadit tak trochu na poslední chvíli. A že k tomu přijala Evropská unie tak významné stanovisko včetně uvalení sankcí.

Pane premiére, děkuji, že jste mezi nás přišel. To, co jste říkal, je mimořádně strategicky důležité pro Českou republiku na příští roky. I proto jsem si dovolil být trochu delší.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…