Senátor Hraba: Volební zákon má k dokonalosti daleko, ale odstraňuje velké nerovnosti

15.04.2021 5:34

Očekávaná novela volebního zákona dorazila do Senátu. Ve středu se jí na svém jednání zabývala Stálá komise Senátu pro Ústavu a parlamentní procedury. Senát nemůže být při schvalování volebních zákonů Poslaneckou sněmovnou přehlasován, a proto již od počátku její přípravy o ní zástupci obou parlamentních komor společně intenzivně jednali. O novele jako celku by měli senátoři rozhodovat na konci dubna.

Senátor Hraba: Volební zákon má k dokonalosti daleko, ale odstraňuje velké nerovnosti
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

„Nová volební úprava není dokonalá, ale pořád je lepší než to, co jsme tu měli a co bylo označeno Ústavním soudem za protiústavní,“ říká předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba. „Novela zmírňuje obrovské nerovnosti mezi stranami s vyšším a nižším ziskem hlasů voličů, byť ne úplně stoprocentně. Vnímám to jako kompromis vyjednaný napříč politickým spektrem,“ doplňuje senátor Hraba.

Značnou roli při schvalování nových volebních pravidel hrála i rychlost. Ústavní soud totiž zrušil část volebního zákona pouhých osm měsíců před volbami. „Po rozhodnutí Ústavního soudu někteří tvrdili, že se nová pravidla schválit nestihnou. Poslanci však novelu schválili 63 dní po rozhodnutí soudu a v Senátu také průtahy neočekávám,“ konstatuje senátor Hraba.

Novela zachovává čtrnáct volebních krajů, načítací kvórum pro volební koalice by nově mělo být sníženo na sedm procent pro koalice dvou stran, resp. jedenáct procent pro koalice tří a více stran.

V novele volebního zákona naopak chybí možnost korespondenčního hlasování, kterou právě Senát dlouhodobě podporuje. Její podporovatel v horní komoře Marek Hilšer je připraven přednést pozměňovací návrh, který by tuto možnost pro občany pobývající v zahraničí do zákona zapracoval. „Sněmovna při schvalování bohužel opět zakotvení této možnosti promarnila,“ říká Hilšer. „Absence korespondenční volby představuje neomluvitelný dluh vůči našim občanům. Je ostuda, že o tom, co se v jiných demokratických zemích považuje za standard, u nás diskutujeme už desítky let a stále není politická vůle výkon volebního práva občanům v zahraničí usnadnit,“ doplňuje senátor.

Návrhem novely volebního zákona se budou senátoři zabývat na své další schůzi, která proběhne 28. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.