Senátor Klement: Ukrajinské děti jsou výborně připraveny na integraci do standardních tříd

24.06.2022 17:33

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

Senátor Klement: Ukrajinské děti jsou výborně připraveny na integraci do standardních tříd
Foto: Wikimedia Commons / ArwenSPN
Popisek: Josef Klement

Krásné dopoledne, vážený pane předsedo, pane ministře, děkuji panu místopředsedovi, že mi dovolil vystoupit jako první.

Tento bod jsme projednali na školském výboru. Zabývám se v našem městě dlouhodobě školstvím. Byl jsem trošku skeptický v tom směru, že od 1. září se ukrajinské děti budou vzdělávat ve standardních třídách, ale po návštěvách základní školy jsem zjistil, že zvláště na prvním stupni ty děti jsou výborně připraveny na to, aby byly integrovány do standardních tříd. Přesto ministerstvo dává úlevu, aby mohly vzniknout homogenní třídy.

Myslím si, že tento zákon, jak nám bylo řečeno už při Lex Ukrajina 1, pružně reaguje na potřeby školství. Přesto jenom pár čísel. V našem městě je zhruba na povinnou školní základní docházku registrováno 80 procent všech registrovaných dětí v našem městě. Celostátní průměr je kolem 40, 45 procent. Proto děkuji panu ministrovi a ministerstvu školství, že vytváří dostatečnou rezervu a kapacitu, že v případě, že větší počet dětí se zaregistruje do škol, tuto možnost bude mít, že dává předpoklady a podmínky i učitelům a všem podpůrným pracovníkům, vzdělávat ukrajinské děti ve standardních třídách.

Děkuji za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…