Senátor Nytra: Největší ruská banka Sberbank není na seznamu sankcí

02.03.2022 20:04

Projev na 21. schůzi Senátu ČR dne 2. března 2022 k návrhu usnesení Senátu k ekonomickým sankcím při poskytování veřejných prostředků České republiky v oblasti zakázek, dotací a další veřejné finanční podpory v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině.

Senátor Nytra: Největší ruská banka Sberbank není na seznamu sankcí
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Nytra

Děkuji, vážený pane předsedo, dámy a pánové. K tomu, co přednesl pan senátor Wagenknecht k tomu usnesení komise jenom v podstatě jednoduché, drobné doplnění. Možná se někteří pozastaví nad tím, že přibližně stejné usnesení, které je v tom II. první odrážka, jsme přijali už v pátek na schůzi Senátu, ale zaprvé vlastně ve všech těch bodech toho usnesení je doplněno Bělorusko, protože se mezitím docela dramaticky vyvinula situace. Ale hlavně tady je opravdu důraz u toho SWIFT na jednoznačné kompletní vyloučení ze SWIFT. To, co dneska vlastně platí, se týká jenom 7 bank. A jenom pro zajímavost, největší ruská banka Sberbank tam není na tom seznamu. Ona sice oznámila, že se stahuje z evropských zemí, ale na to bych zas tak moc nespoléhal. To zaprvé.

Druhý argument na podporu je ten, že včera, když přijal Evropský parlament, a to, podotýkám, 637 hlasy pro, 13 proti a 26 europoslanců se zdrželo, usnesení, ve kterém vyzývá mimo jiné právě k vyloučení Ruské federace a Běloruska ze systému SWIFT. A není tam žádná alternativa, že by se to mělo týkat jenom některých bank. Tolik k tomu, protože zbytek okomentoval pan senátor Wagenknecht. Já jenom, protože my budeme formálně hlasovat o tom krátkém usnesení, takže já si teď dovolím ho načíst:

Návrh usnesení Senátu z 21. schůze, konané dne 2. března 2022, k návrhu usnesení Senátu k ekonomickým sankcím při poskytování veřejných prostředků České republiky z oblasti zakázek, dotací a další veřejné finanční podpory v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině:

„Senát:

I. Bere na vědomí usnesení stálé Komise Senátu pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů veřejné správy č. 22 ze dne 2. března 2022.

II. Pověřuje předsedu Senátu, aby o usnesení komise informoval předsedu vlády České republiky a požádal o reakci vlády na toto usnesení.“

Závěrem jenom chci říct, že ten přístup, ať už pana náměstka, ministra financí nebo paní náměstkyně ministra pro místní rozvoj, včera byl opravdu velice aktivní. A já jsem z toho měl dojem, že se záměry vlády naprosto souzní tyto závěry nebo tyto návrhy komise. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…