Senátor Nytra: Požádal jsem ministerstvo i Evropskou komisi o zpřístupnění finální zprávy

04.12.2019 9:09

Aktuální vyjádření předsedy Dočasné komise Senátu k návrhům auditních zpráv Zdeňka Nytry k auditu Evropské komise o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše

Senátor Nytra: Požádal jsem ministerstvo i Evropskou komisi o zpřístupnění finální zprávy
Foto: archiv Zdeňka Nytry
Popisek: Senátor Zdeněk Nytra

Vše nasvědčuje tomu, že pan premiér je ve střetu zájmů, a poškozuje tak zájmy České republiky, odmítá veřejnosti poskytnout podklady umožňující posouzení situace. Odmítá také dovodit důsledky z dané situace.

Jako předseda dočasné senátní komise jsem požádal ministerstvo pro místní rozvoj i Evropskou komisi o zpřístupnění finální zprávy.

Také jsem se obrátil na české europoslance se žádostí o interpelaci Evropské komise. Mou prosbu vyslyšel Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová, Jan Zahradil a Evžen Tošenovský. Dle našeho názoru by český stát měl do pravomocného vyřešení otázky střetu zájmů pozastavit proplacení dotací subjektu, jehož střet zájmů se řeší. A zajímá nás názor Komise. Pokračujícím vyplácením může totiž dojít nejen k poškození zájmů členského státu, ale i ke zneužití evropských prostředků. Chceme, aby k tomu Evropská komise zaujala stanovisko.

Také jsme přesvědčeni, že v tuto fázi zveřejnění auditu již nemůže ovlivnit auditní šetření, vzhledem k tomu, že se jedná o finální dokument. Naopak převažuje veřejný zájem na jeho zpřístupnění. Nelze dopustit, aby byl nezveřejněním vědomě tolerován pokračující stav porušování evropských i národních zákonů. Je zřejmé, že český premiér učiní vše pro to, aby výsledky auditů rozporoval, neboť jsou v jeho neprospěch. Po dobu případného soudního řízení má veřejnost právo znát závěry auditního šetření.

Interpelace byla zaslána Evropské komisi. Její znění bude zpřístupněno během dnešního dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.