Senátor Orel: Času je žalostně málo. Ničíme planetu

07.11.2021 22:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k jednání Senátu o Green Dealu.

Senátor Orel: Času je žalostně málo. Ničíme planetu
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Páteční celodenní schůze Senátu byla v podstatě celá věnována klimaticko-energetickému balíčku, tedy Fit for 55,  který předložila v červenci t.r. Evropská komise na základě zadání od Evropské rady - tedy prezidenty a premiéry EU.

Jde o konkrétní opatření, kterými můžeme naplňovat Zelenou dohodu pro Evropu, ale také naše závazky vyplývající z Pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Dopadlo to stejně jako na středečním jednání Výboru pro záležitosti EU. Těsnou či méně těsnou většinou byla vždy plně podpořena pozice vlády, v několika případech bylo i přijato tzv. odůvodněné stanovisko, které vytýká Evropské komisi porušení subsidiarity či proporcionality.

Mimo jiné bylo také přijato usnesení, kde rozhodl jeden jediný hlas, že „Senát PČR konstatuje, že přijetí takto ambiciózního plánu (tím je myšlena Zelená dohoda pro Evropu - European Green Deal) v situaci, kdy není znám způsob náhrady stávajících energetických zdrojů, je nezodpovědné.“

Zásadní problém vidím v tom, jak rozdílně vnímáme hrozbu pro planetu, tedy spíše pro lidstvo a vše živé na planetě, v souvislosti s oteplováním, které má na svědomí bezesporu také antropogenní činnost. 99% vědců se shoduje na tom, že hrozba je zcela reálná, že člověk planetu negativně ovlivňuje a přispívá k oteplování produkcí skleníkových plynů, ale může svůj podíl na tomto oteplování zastavit. Je to nekonečná debata, kterou zatím u nás více méně prohráváme, čas ukáže, ale je ho bohužel žalostně málo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.