Senátor Valenta: Domácí péče selhává

13.07.2019 10:17

Komentář na facebookovém profilu k systému úhrad domácí zdravotní péče

Senátor Valenta: Domácí péče selhává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Děkuji za vaše podněty, které mi posíláte na téma zdravotní péče. Jde vidět, že vám tato oblast není lhostejná. Jedním z těchto podnětů je reportáž, která byla odvysílána před několika dny a poukazuje na tristní stav v oblasti poskytování „domácí péče“, kde tak vzniká návrh jakéhosi „ošetřovatelského pojištění“. Z reportáže je jasně patrné, jak ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny selhávají v zajišťování domácí péče, a odnášejí to jak poskytovatelé služeb, tak především pacienti.

Zejména regionální poskytovatelé domácí péče jsou totiž hrubě diskriminováni na úhradových limitacích (například na Zlínsku se jedná až o 5x nižší hodnoty než v Praze). I v hlavním městě je však systém regulací velmi nespravedlivý – mimo jiné přenáší některé náklady na poskytovatele této péče. Důsledkem je tak logicky špatná dostupnost domácí péče pro pacienty.

Smutné je, že zatímco u některých segmentů nemá VZP problém navyšovat individuálně úhrady nad úroveň úhradové vyhlášky, drobným podnikatelům v domácí péči "neodpustí nic" ani tam, kde péče byla poskytnuta zcela důvodně, a měla by tedy být zaplacena plně. Nedivím se proto tomu, že vznikají petice, a že se aktivní lidé snaží zachránit to, co se nedaří ministerstvu zdravotnictví.

Jenže návrh vzniku "ošetřovatelského pojištění" z reportáže by také až tak úplně přínosným nebyl. V podstatě by totiž na pomezí sociálního a zdravotního pojištění vytvořil třetí systém, u kterého není zřejmé, kdo by ho spravoval - tedy kdo by vybíral, přiděloval a kontroloval finanční toky. K tomu by zase musely vzniknout nové instituce a zákony. Navíc ani není zřejmé, proč by mělo jít zrovna o tři procenta odvodů, jak zaznělo v reportáži.

Upřímně věřím, že ústavní stížnost, kterou jsem spolu s kolegy senátory podal, napomůže k tomu, aby se ledy v oblasti zdravotnictví už konečny pořádně hnuly správným směrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.