Senátor Valenta: Kam to ten svět spěje?

01.08.2016 11:36

Nedávno jsem si přečetl informaci o tom, že deset laureátů Nobbelovy ceny v otevřeném dopise vyzvalo mezinárodní neziskovou organizaci Greenpeace k tomu, aby přestala útočit na nadnárodní společnosti, které vyvíjejí geneticky modifikované potraviny.

Senátor Valenta: Kam to ten svět spěje?
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

A co má být zeleným aktivistům trnem v oku tentokrát? Potravina, která by mohla lidský organismus obohatit o vitamin A, se jmenuje "zlatá rýže". Kvůli nedostatku "áčka" totiž oslepne v rozvojových zemích až půl milionu dětí ročně, polovina z nich následkem oslepnutí dokonce zemře.

Kam to ten svět spěje, pokud se, jak potvrzují renomovaní vědci, aktivisté snaží zasahovat do práva rozhodovat o tom, z čeho je možné vyvinout prospěšnou látku? Je jasné, že geneticky modifikované organismy přispívají agrobyznysu a ne vždy se podaří vědcům dosáhnout očekávaného výsledku, ale pokud mohou takové potraviny přispět k záchraně lidských životů, pak je třeba dát jejich výrobě šanci.

Debata vědců o prospěšnosti zlaté rýže mě utvrzuje stále více v tom, že vliv různých neziskovek, a to ať již má jejich činnost lokální, celostátní nebo globální dopad, je opravdu nesmírný. Čím větší vliv mají, tím mohou svou vyděračskou a nátlakovou politikou způsobit větší škody.

Na pozadí tohoto případu navíc stojí skutečné, tragické příběhy stovky tisíc nemocných dětí po celém světě. Věřím, že lobby  Greenpeace nebude úspěšná a státy najdou odvahu vysvobodit ohrožené děti z rukojmí štvavé kampaně nejrůznějších aktivistů.

Převzato z profilu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…