Senátor Valenta: Pokuty za každou cenu

01.02.2018 20:10

Komentář na facebookovém profilu ke kontrolám dodržování protikuřáckého zákona

Senátor Valenta: Pokuty za každou cenu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Ať se na mne nikdo nezlobí, ale přístupu kontrolorů z hygieny opravdu nerozumím. Chápu, že je jejich povinností kontrolovat dodržování protikuřáckého zákona a bohužel také reagovat na bonzáky a udavače, kteří zřejmě závidí hospodskému každou vydělanou korunu. Ale nevím, proč musí pokutovat provozovatele hospod a barů jen za to, že nemají označenu svoji provozovnu jako nekuřáckou.

Vždyť sama o sobě je tato povinnost nesmyslná, protože snad ze zákona jsou všechny restaurace, hospody i bary nekuřácké. Tak proč mít k tomu ještě nějakou speciální cedulku? A za její absenci dostávat pokuty?

Nemohu se zbavit dojmu, že když kontroloři nenačapají nikoho se zapálenou cigaretou, tak se alespoň povozí po hospodském tím, že mu napaří pokutu za chybějící nebo špatně sepsanou zákazovou cedulku. Zároveň musím říct, že jsem velmi zvědavý, jak budou rozhodovat soudy ve věci soukromých kuřáckých klubů, jejichž vznik byl přímým důsledkem nesmyslně přísného protikuřáckého zákona.

Obávám se, že na verdikt budeme nejen čekat dlouhé roky, ale také že pro soudce nebude nijak jednoduché rozlousknout tento právní oříšek. Sám jsem totiž přesvědčený o tom, že v rámci soukromého klubu, nikoliv veřejné provozovny, si skutečně členové tohoto spolku mohou určit vlastní pravidla. To by pak hygienici mohli třeba začít pokutovat i rybáře v jejich klubovně, kteří si ke štamprli slivovice zapálí cigaretu nebo oblíbený doutník.

Proto znovu opakuji, že je třeba protikuřácký zákon ihned novelizovat a vrátit do něj alespoň část zdravého rozumu. A jsem rád, že se na jeho novele již intenzivně pracuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…