Senátor Valenta: Společně jsme pohnuli s věznicí

10.05.2016 17:52

Sláva! Ledy se hnuly a po dlouhých letech, kdy se pražští úředníci a politici zcela odmítali bavit o rekonstrukci bývalé uherskohradišťské věznice, se zdá, že by se přeci jen mohlo začít něco dít.

Senátor Valenta: Společně jsme pohnuli s věznicí
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Na konci května totiž ohlásil návštěvu věznice ministr financí Andrej Babiš, a to zřejmě i za doprovodu ministra kultury, Daniela Hermana. 

Myslím si, že můžeme být společně pyšní na to, že se nám za poslední dva roky podařilo vygradovat tlak na českou vládu natolik, že věznice dokonce stojí dvěma ministrům za cestu k nám, do Uherského Hradiště. Dobře si totiž vzpomínám na mé první senátorské jednání s ministrem financí a jeho náměstky v březnu 2015. Tehdy se pan Babiš ode mne poprvé dozvěděl o tom, že stát již 20 let není schopen rozhodnout o osudu tohoto památkově chráněného objektu i přesto, že je velká vůle k tomu, aby se tento objekt rekonstruoval jak pro potřeby justice, tak pro vybudování muzea totality. 

Dobře si také vzpomínám na dlouhou sérii jednání, dopisů a dalších kroků, které jsme společně podnikali s uherskohradišťským starostou Stanislavem Blahou k tomu, abychom znovu rozdmýchali pozornost kolem věznice a přesvědčili především ministerstvo spravedlnosti o nutnosti rozhodnout - a tedy rekonstruovat budovu soudu. Ta je totiž snad poslední velkou pihou na kráse Uherské Hradiště. Vzpomínám i na to, jak jsme ustavičně házeli pomyslný hrách na stěnu a informovali ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o tom, že ministr financí přislíbil na jednání se mnou pomoc státní kasy při investicích do věznice v případě, že ministerstvo spravedlnosti tento záměr zařadí do svých priorit. A abych byl férový, určitě nebyly od věci ani opakované poslanecké interpelace v této věci či koncerty nebo muzejní a další umělecké aktivity, které se ve věznici odehrávají. 

Jak jde vidět, úsilí se vyplatilo a hlas Slovácka konečně zazněl v Praze dostatečně silně. Ministr financí jede do Uherského Hradiště a hlásá, že i on chce, aby se z věznice stalo muzeum totality. Výborně! Jen kdyby novináři mylně nepsali o tom, že s tímto nápadem přichází právě pan ministr. Myslím si totiž, že je to zbytečná politická dehonestace mnoha lidí, kteří se dlouhodobě snaží o to, aby věznice mimo jiné připomínala právě to, jakých zvěrstev jsou totalitní režimy schopny. Ale především je škoda, že tak dlouho trvalo, než si vrcholní politici uvědomili, že jsou to oni, kteří mají po 20 letech chátrání bývalé věznice máslo na hlavě a již prostě nemohou ignorovat apely, které přicházejí ze Slovácka. 

Jen mne trochu mrzí, že s takto velkolepým zájmem přichází ministr Babiš jen několik měsíců před volbami. Zároveň je mi s podivem, že nehledá ekonomicky efektivní řešení, které je podle mne v symbióze justičních a dalších státních orgánů s muzeem totality, ale mluví pouze o „památníku komunistických zvěrstev“. O tom, kdo zaplatí investici, ale hlavně následné provozní náklady, však v tuto chvíli již mlčí. Ministr financí se jen odvolává na mne a přes média mi vzkazuje, abych se finančně podílel na rekonstrukci věznice. Jenže míří špatným směrem. Každý na Slovácku ví, na kolika významných investicích se naše skupina ve městě a jeho okolí podílela a že jde již o stovky milionů korun, které pomohly k rozkvětu slovácké metropole. 

Nicméně i já odpovím vzkazem: „Je to zajímavá výzva, pane ministře. Rád ji přijímám za předpokladu, že se i Vy sám budete podílet na této finanční pomoci. Pokud tedy i Vy přispějete ze svých soukromých finančních prostředků na rekonstrukci uherskohradišťské věznice, jsem připraven stejnou částkou pomoci já. Věřím, že bychom tak společně vyslali jasný signál, že nám skutečně jde o budoucí osud věznice, nikoliv jen politické zneužívání tohoto tématu.“ 

Moc bych si přál, aby současný posun kolem věznice nebyl jen prázdným politickým gestem tak, jako tomu bylo již několikrát, ale abychom všichni konečně spojili síly a společně osud věznice vyřešili. Byli by na nás pyšni nejen ti, kteří si pošli fašistickým a komunistickým lágrem, ale věřím, že i všichni obyvatelé našeho regionu. 

Upřímně mne těší, že si ministr Babiš přijede prohlédnout uherskohradišťskou věznici osobně. Současně věřím, že budu na tuto oficiální návštěvu pozván také já. Rád bych totiž pana ministra seznámil se všemi dosavadními kroky, které jsme v rámci úsilí o záchranu objektu věznice již realizovali. Doufám, že si jako dva chlapi budeme moci podat ruce na to, jakou částkou kdo z nás na rekonstrukci věznice přispěje ze svých soukromých prostředků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…